yazılım mühendisliği bölümü ve mesleği

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Of Teknoloji Fakültesi bünyesinde bulunan Yazılım Mühendisliği Bölümü 2011 yılında kurulmuş ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almıştır. Bölümde, yazılım sektörünün gereksinim duyduğu, değişen teknoloji koşullarında liderlik yapabilecek, teknolojideki gelişmelere katkıda bulunacak, çağın gerektirdiği bilgilere sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, çözümleyici, takım çalışması yapabilen, bu endüstrideki güncel problemleri tanımlayabilen ve çözebilen niteliklere sahip, uygulama becerisi yüksek mühendisler ve mesleki teknik orta öğretime vasıflı öğretmenler yetiştirmek hedeflenmektedir. Bölümümüze, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS), MF-4 puan türüne göre tercih yaparak başvurulmaktadır.

Bölümümüz teknoloji fakültesi bünyesinde bulunmaktadır. Bu nedenle bölümümüzde uygulamaya yönelik eğitim verilmektedir. Bölümümüz öğrencilerinin mezun olabilmek için toplam 60 iş günü staj yapmaları gerekmektedir. Bunun yanında, öğrencilerimiz dördüncü sınıfın ilk dönemini sektörde çalışarak (iş yeri eğitimi) geçirmekte ve bu çalışma dönemi boyunca bölümümüze rapor vermektedirler. Dolayısıyla mezun olduklarında belli bir deneyime sahip olarak mezun olmaktadırlar.

Bölümümüz teknik alt yapı açısından da üstün olanaklara sahiptir. Yazılım Mühendisliği Programının yürütülebilmesi için gerekli olan ve genel amaçlı kullanılan, bilgisayar laboratuvarlarına (2 adet 50 kişilik modern bilgisayar salonu) ek olarak, Android ve Bilgisayar Donanımı Laboratuvarı, IOS Uygulama Laboratuvarı, Sistem ve Ağ Laboratuvarı da bulunmaktadır. Böylece öğrencilerimiz kendilerini istedikleri yönde geliştirebilmektedirler.

 

Yazılım Mühendisi Kimdir? Nerelerde Çalışabilir?

Yazılım mühendisi, başta uzay ve savunma teknolojileri, bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerine, yazılım tasarımını hazırlayan, sisteme entegre işlemini gerçekleştiren ve uygulamasını yapan kişidir.   

Yazılım mühendisleri, hazırlanacak yazılımla ilgili müşteri ilişkilerini kurar. Müşteriden gelen talebe göre analiz ve tasarım yapar. Program yazar ve test eder. Yazılım sorunsuz şekilde hazırlandıktan sonra, yönergesini hazırlayarak kullanıcıların eğitilmesini sağlar. 

Yazılım mühendisleri, sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve programlama uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı ve uygulama programcısı olarak hemen her kurum ve kuruluşun çeşitli bölümlerinde çalışma imkanına sahiptirler. Ayrıca bilgisayar yazılımı üreten şirketlerin bilgi işlem merkezlerinde yönetim, veri yönetimi, bilgisayar destekli endüstriyel tasarım ve gerçekleştirilmesinde uygulama mühendisi olarak görev alabilmektedirler. Bankacılık, oyun, e-devlet, elektronik savaş ve savunma sistemleri, sinyal işleme, sağlık bilgi sistemleri, robotik ve yapay zeka gibi içinde yazılım yapılması gereken her sektörde çalışabilmektedirler. Bunun yanında, az bir sermaye ile kendi işlerini de kurabilmektedirler.

Yazılım mühendislerine istihdam sağlayan kuruluşlar arasında başta savunma sanayi, bankacılık, tıp, ulaştırma, perakende, havacılık, oyun, hizmet ve üretim sanayi olmak üzere her türlü özel veya kamu kuruluşları bulunmaktadır. Arzu eden öğrenciler, lisansüstü programlarına kayıt olabilmekte, istedikleri ve uygun oldukları takdirde doktora programlarına kaydolarak, akademik hayata adım atabilmektedirler. Ayrıca eğitim formasyonu alan mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı teknik, endüstri meslek, Anadolu meslek liselerinde ve mesleki eğitim merkezlerindeki ilgili bölümlerde “Teknik Öğretmen” olarak görev yapabilmektedirler.

Yazılım mühendisliği, matematik alanına ve teknolojiye ilgi duyan, mantık yürütme ve tasarım yeteneğine sahip, problem çözmeye meraklı, sosyal, ekip çalışmasına yatkın, yeni fikirlere açık ve kendini sürekli geliştiren bireyler için ideal bir meslektir.