bilginin topluma yayılması

2024-2028 Stratejik Planı amaçları doğrultusunda üniversitelerin eğitim öğretimlerinin yanı sıra, en önemli görevlerinden birinin de topluma katkı sağlamak olması gerekliliğinden dolayı toplum gereksinimlerine yanıt vermek beş temel amacından biri olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, toplumun ihtiyaç duyduğu kaliteli yazılım hizmetlerine katkı sağlamak Türkiye’nin ihtiyacı olan geniş kapsamlı yazılımların ülke içinde en güvenilir biçimde yapılabilmesi, giderek kritik hâle gelen metro, havaalanı, nükleer reaktör yönetimleri, savunma ve benzeri alanlarda kullanılacak yazılımların sıfır hataya yakın tekniklerle ülkemizde geliştirilebilmesi amacı doğrultusunda çalışacak yazılımcılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.  Bu konularda, çağdaş teorik ve pratik bilgilerle donatılmış yazılım mühendislerini yetiştirmek, ekonominin gereksinim duyduğu teknolojiyi yönlendirebilmek bakımından çok önemlidir. Bu görevi, üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümleri üstlenmiştir. Ayrıca farklı disiplinlerin bilgisayar yazılımına dayalı problemlerin çözümünde gerekli veri modelleri ve veri yapılarının ortaya çıkarılması yazılım mühendisliğinin temel amaçları arasındadır. Bölümümüz toplumsal katma değer üreten paydaşlar ile akademi ve bilim dünyası arasındaki köprü görevini sürdürmektedir. Üniversite tarafından hazırlanan stratejik plan kapsamında toplumsal katkı politikası amacına bağlı olarak insan gücünün yetiştirilmesine katkı yapmayı hedeflemekte ve bu hedef doğrultusunda kamu, özel kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile iş birlikleri, staj ve iş yeri eğitimleri vasıtasıyla sürdürmektedir.

Of Teknoloji Fakültesi, Yazılım Mühendisliği Bölümü uygulama ağırlıklı olması dolayısıyla yapılan stajların yanı sıra, proje odaklı öğrenci gelişimi sonucu ürün sonuçlu çalışmalar toplumsal katkı sürecinin bütünleştiği alanlardır. Akademik boyutta son sınıf öğrencilerinin bitirme çalışmaları için TÜBİTAK 2209-A ve TÜBİTAK 2209-B projelerine yönlendirilmektedir. Öğrencilerimizin kabul edilen ve devam eden projeleri bu bağlantıda yer almaktadır.

Toplumsal katkının önemli bir parçası olan ve bilginin topluma yayılması amacıyla düzenlenen etkinlikler bölümümüz öğretim elemanları, öğrencilerimiz ve öğrencilerimizin koordine ettiği Yazılım Kulübü vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. 2024 yılı öğretim elemanlarımızın katıldığı etkinliklere dair bilgiler Tablo 1'de yer almaktadır.

 

Tablo 1. 2024 yılı bilginin topluma yayılması amaçlı düzenlenen faaliyetler

Sıra No Etkinlik Türü Etkinlik Tarihi Etkinlikte Yer Alan Akademisyenin Adı-Soyadı Açıklama
1. Toplantı 22-24.02.2024 Dr. Öğr. Üyesi Eyüp GEDİKLİ Giresun Valiliği HORIZONWIDERA2023ACCESS0701:
Excellence Hubs Programına “CORYLUS” isimli projenin işpaketleri, çıktıları ve doğrulama kaynaklarını görüşmek için TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı 2023 B Konsorsiyum Kurma Amaçlı Organizasyon Desteği kapsamında Konsorsiyum Üyeleri arasında yapılan toplantı
2. Diğer 11-15.03.2024 Dr. Öğr. Üyesi Eyüp GEDİKLİ Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretim Programı Eğitici Eğitimi Kursuna Eğitim Görevlisi olarak katılmıştır.
3 Diğer (eğitim okulu) 08-09.02.2024 Öğr. Gör. Dr. Zeynep Şahin Timar (organizatör) CA19104 numaralı COST Aksiyonunun "White Paper Writing Training School" konulu eğitim okulunu Karadeniz Teknik Üniversitei Kanuni Kampüsünde organize etmiştir. Eğitim okulu 6 farklı ülkeden 13 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir.
4 Konferans 21-22.04.2024 Öğr. Gör. Dr. Zeynep Şahin Timar CA19122 numaralı COST aksiyonunun Lizbon/Portekiz'de gerçekleştirdiği, "EUGAIN Final Conference: Opening the Windows" etkinliğine katılım sağlanmış ve çalışma gruplarının çıktılarının sunulduğu oturumda moderatörlük yapılmıştır.
5 Toplantı 29.04.2024 Öğr. Gör. Dr. Zeynep Şahin Timar COST Association tarafından Brüksel'deki merkezlerinde düzenlenen CM - COST Connect Mental Health Research toplantısına katılım sağlanmıştır.
6 Diğer 04.01.2024 Arş. Gör. Dr. Işılay Bozkurt Trabzon Teknokent Tanıtım Toplantısı. Girişimcilik ve teknokent imkanları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

 

Yazılım mühendisliği bölümü topluma olan sorumluluklarının bilinci ile misyonunun etkin şekilde gerçekleştirebilmek için toplumun gereksinimine yanıt vermek çözüm odaklı bir bölüm olmak amacıyla üniversitemizin belirlemiş olduğu 2024-2028 Stratejik Plan ile belirlenmiş kurallara göre toplumsal hizmeti gözetmektedir. Üniversitemiz bünyesinde, KTÜ Stratejik Plan veri girişi sistemi ile performans göstergelerini izlemektedir. Ayrıca bölümümüze ait web sayfasında yer alan faaliyetler de izlemede dikkate alınmaktadır. Web sayfamızın yıllara göre ziyaretçi sayıları Tablo 2'de gösterilmektedir.

Tablo 2. Yıllara göre yazılım mühendisliği web sayfası ziyaretçi sayıları (kaynak)

Yıl Ziyaretçi Sayısı
2023 92.583
2022 114.564
2021 123.503
2020 88.582
2019 70.540