Soru: Yazılım mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği arasındaki farklar nelerdir?
Cevap: Bilgisayar mühendisliği daha çok donanım birimlerini kontrol eden yazılımların tasarımı ve geliştirilmesiyle ilgilenmektedir. Yazılım mühendisliği ise çoğunlukla uygulama yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, kurulması ve yönetilmesiyle ile ilgilenir.
Soru: Yazılım mühendisliği programında nasıl bir süreç beni beklemektedir?
Cevap: Programın ilk senelerinde yazılım mühendisliğinin temelleri öğretilmeye başlanır ve program boyunca öğrencilerin bolca uygulama yapmaları beklenir. Öğrenciler, kendi teknik becerilerini geliştirmek amacıyla, tasarım ve programlamaya ilk yıllarında başlarlar. Program, teknik derslerin yanında öğrencilerin sosyal becerilerinin ve takım çalışmasına yatkınlığının geliştirilmesi amacıyla sosyal dersleri de kapsamaktadır. Teknik dokümantasyon, sunumlar, raporlar, ekran değerlendirmeleri ve ekip çalışması sayesinde öğrenciler güçlü iletişim becerilerini geliştirirler.
Soru: İlk sene hangi dersleri alacağım?
Cevap: İlk yıl, yazılım mühendisliği öğrencilerinin, matematik ve fen bilimleri konusunda güçlü bir temele sahip olmalarını sağlamak amacıyla, matematik ve fizik dersleri alırlar. Bunun yanında programlama becerisi geliştirebilmek ve tasarım prensiplerini öğrenebilmek için de temel programlama dersleri alırlar. Bu derslerde C++, C#, HTML, CSS ve JavaScript kullanırlar. Ayrıca Yazılım Mühendisliğine giriş derslerini alırlar.
Soru: Bölüme girdiğimde programlama bilmem gerekiyor mu?
Cevap: Hayır, programlama bilmenize gerek yoktur. Ancak bir ön bilginiz olması, ilk yıl alacağınız programlama derslerinde faydalı olacaktır.
Soru: Yazılım mühendisliğinde eğitim süresi kaç yıldır?
Cevap: Eğitim süresi yazılım mühendisliği programı (MTOK dahil) için 4 yıldır.
Soru: Bölümünüze girdiğimizde herhangi bir harç ücreti ödememiz gerekiyor mu?
Cevap: Karadeniz Teknik Üniversitesi, bir devlet üniversitesidir. Yazılım mühendisliği bölümü de, başka bir üniversite ile ortak bir program olarak yürütülen bir bölüm değildir. Bu nedenlerden dolayı, bölümümüze girdiğinizde herhangi bir harç ücreti ödemeniz gerekmemektedir.
Soru: Bölümünüze başvurabilmek için ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Bölümümüze girebilmek için YKS’den sayısal puan türünden yeterli puan alarak, bölümümüzde size uygun olan programı (yazılım mühendisliği/yazılım mühendisliği MTOK) tercih etmeniz gerekmektedir.