lisansüstü öğrencilerine yönelik nitel ve nicel araştırma yöntemleri eğitimi

Etkinliğin Konusu, Amaç ve Kapsamı

Konu

Lisansüstü Öğrencilerine Yönelik Nitel ve Nicel Araştırma Yöntemleri Eğitimi

Amaç

Nitel araştırmalar, günümüzde pek çok bilim dalında kullanılan multidisipliner bir perspektif sunmaktadır (Saldana, 2011). Bu noktada, lisansüstü öğrencilerin nitel araştırma yapabilme becerisine sahip olması önem arz etmektedir. Bu projenin amacı, lisansüstü düzeyinde eğitim görmekte olan öğrencilere nitel araştırma yapabilme becerileri kazandırmak ve bu becerilerini geliştirmelerini sağlamaktır. Proje kapsamında temel bilimsel kavramlar, nitel araştırma süreci ve yaklaşımı, nitel araştırmalarda nitelik ve etik, nitel araştırma yöntemleri, nitel veri toplama ve analiz teknikleri, nitel veri analizinde karşılaşılabilecek hatalar ve geçerlik ile güvenirlik konuları hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması hedeflenmektedir.

Kapsam

Bu projenin kapsamında temel bilimsel kavramlar, nitel araştırmaları, nicel araştırmalardan farklı kılan yönler, nitel araştırma süreci ve yaklaşımı, nitel araştırmalarda nitelik ve etik, nitel araştırma yöntemleri, nitel veri toplama ve analiz teknikleri, nitel veri analizinde karşılaşılabilecek hatalar ve geçerlik ile güvenirlik konularına yönelik eğitimler verilecektir. Proje kapsamında katılımcılara nitel bir araştırmanın konusunun belirlenmesinden, araştırmanın gerçekleştirilmesine kadar gereken her bir aşamaya yönelik olarak nitel desende araştırma deneyimi olan akademisyenlerin katılımıyla uygulamaya dönük eğitimler ve atölye etkinlikleri düzenlenecektir.

Proje kapsamında lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 24 kişilik bir öğrenci grubuna eğitimlerin verilmesi planlanmıştır. Dört günlük eğitim programında teorik eğitimlerin yanında atölye çalışmaları da gerçekleştirilecektir. Atölye uygulamalarında katılımcılardan (24 kişi) altışar kişilik dört grup oluşturacak ve her gruba nitel araştırma yapmalarını sağlamak için çeşitli aşamalarda görevler verilerek grupların verilen görevler üzerinde çalışmaları sağlanacaktır. Proje kapsamında eğitim alan lisansüstü öğrencilerinin nitel araştırma yapma sürecine ilişkin uygulamaları gerçekleştirilecek atölye çalışmaları ile deneyimlemeleri sağlanacaktır.

 

Etkinlik Koordinatörü ve Düzenleme Kurulu

Koordinatör

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba KAPLAN (Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Öğretme ve Öğrenme Merkezi Yetkinlik Gelişim Seminerleri Sorumlusu)

Düzenleme Kurulu

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba KAPLAN (Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Öğretme ve Öğrenme Merkezi Yetkinlik Gelişim Seminerleri Sorumlusu)

Prof. Dr. Nedim ALEV (Trabzon Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi)

Prof. Dr. Faik Özgür KARATAŞ (Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi)

Prof. Dr. Mustafa SÖZBİLİR (Ankara Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi)

Prof. Dr. Semra ÇOLAK (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Öğretme ve Öğrenme Merkezi Koordinatörü)

 

Eğiticiler ve Yardımcı Personeller

Eğiticiler

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba KAPLAN (Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Öğretme ve Öğrenme Merkezi Yetkinlik Gelişim Seminerleri Sorumlusu)

Prof. Dr. Nedim ALEV (Trabzon Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi)

Prof. Dr. Faik Özgür KARATAŞ (Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi)

Prof. Dr. Mustafa SÖZBİLİR (Ankara Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi)

Prof. Dr. Sibel ER NAS (Trabzon Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi)

Prof. Dr. Tülay ŞENEL ÇORUHLU (Trabzon Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi)

Yardımcı Personeller

Doç. Dr. Aydın DEMİR (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Öğretme ve Öğrenme Merkezi Koordinatör Yardımcısı)

Arş. Gör. Dr. Yeşim AKBAŞ (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Öğretme ve Öğrenme Merkezi Koordinatör Yardımcısı)

 

Başvuru Koşulları ve Katılım

Başvuru Koşulları

  • Türkiye’deki devlet veya vakıf üniversitelerinde lisansüstü eğitim alıyor olmak,
  • Araştırmacı Bilgi Sistemine (ARBİS) kayıtlı olmak veya etkinliğe kabul edilmesi halinde kayıt yaptıracağını beyan etmek (ARBİS sistemine kayıt için tıklayınız),
  • Daha önce benzer içerikte bir eğitim almamış olmak,
  • Ders esnasında videolarının ve seslerinin kayıt altına alınmasına izin vermek,
  • Etkinlik sürecini aksatmadan katılacağını ve etkinlikte eğitmenler tarafından verilen görevleri yerine getireceğini taahhüt etmek.

Katılım

  • Etkinliğe katılım kontenjanla sınırlıdır
  • Etkinliğe katılmadan önce başvuru yapılması ve başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Katılımcılara, program sonunda katılım sertifikası verilecektir.
  • Etkinlik ücretsiz olup Trabzon dışından katılan katılımcıların yol, iaşe ve konaklama giderleri ile Trabzon’dan katılan katılımcıların iaşe giderleri, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği "Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları" limitleri çerçevesinde proje bütçesinden karşılanacaktır.

Katılımcı listesinin kesinleştirilmesi noktasında 24 asil ve 10 yedek katılımcı listesi oluşturulacaktır. Asil adaylardan birinin katılmaması durumunda yedek listesindeki katılımcılara sırasıyla katılım imkânı verilecektir.

 

 

Başvuru Formu

TÜBİTAK 2237/A Lisansüstü Öğrencilerine Yönelik Nitel ve Nicel Araştırma Yöntemleri Eğitimi

 

Etkinlik Tarihi ve Programı

Etkinlik Tarihi

10 - 13 Ekim 2024

Etkinlik Programı

 

Etkinlik Yeri ve Konaklama

Etkinlik Yeri

Lisansüstü Öğrencilerine Yönelik Nitel ve Nicel Araştırma Yöntemleri Eğitimi etkinliği Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi’nde gerçekleştirilecektir. Burası öğlen yemeklerinin organize edileceği Koru Otel’e 10 dakikalık mesafededir. Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği’nde bulunan Sedir Amfisinde teorik eğitimler yapılacak olup atölye çalışmalarının gerçekleştirilmesi noktasında Toplantı Salonu kullanılacaktır. 170 kişilik kapasitesi olan Sedir Amfisinin eni 13 metre, boyu 15 metre, yüksekliği 3,5 metre ve alanı 195 m2dir. 35 kişilik kapasitesi olan toplantı salonun eni 7.35 metre, boyu 11.65 metre, yüksekliği 2.92 metre ve alanı 85,63 m2dir.

 

Konaklama

Trabzon dışından gelen katılımcılar için konaklama ve iaşe hizmetleri Karadeniz Teknik Üniversitesi, Turizm Eğitim ve Uygulama Merkezi İktisadi İşletmesi Koru Otel bünyesinde sağlanacaktır. KTÜ Koru Otel; KTÜ merkez kampüsü içerisinde olup havalimanı ve otobüs terminaline 5 dakika uzaklıktadır. Bünyesinde 10 Junior süit, 4 aile süiti,13 double (french), 12 adet triple,70 standart (single) oda ve 1 engelli odası olmak üzere 110 adet oda mevcuttur ve 245 kişiye konaklama hizmeti sunabilmektedir. Bunun yanında 120 kişilik ana restoran, 100 kişilik kafeterya ve 35 kişilik 2 adet seminer salonu mevcuttur. Ayrıca havalimanı ve otobüs terminaline 5 dakika uzaklıktadır. Odalarda klima, LCD televizyon, telefon, elektronik kasa, internet, mini bar, çay, kahve set up hizmeti mevcuttur. Merkezi ısınma sistemi ile 24 saat sıcak su bulunmaktadır.