bölüm hakkında

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı Mühendisliği Bölümü; 1996 yılında kurulmuş ve 1996-1997 eğitim-öğretim yılında eğitim öğretime başlamıştır. 2009 yılından itibaren ise bölümün ismi Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği olarak değiştirilmiştir. Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü’nde Gemi İnşaatı Anabilim Dalı, Gemi Hidrodinamiği Anabilim Dalı ve Gemi Makineleri Anabilim Dalı olmak üzere üç anabilim dalı vardır. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 26.02.2009 tarihinde Yüksek Lisans programı ve 19.06.2014 tarihinde ise Doktora programı açılmıştır.

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü, Sürmene İlçesinin Çamburnu Mahallesi’nde faaliyet göstermektedir.

Fakülte daimî kadrosunda  Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü’nde hizmet veren; 4 profesör, 3 doçent, 5 doktor öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 15 öğretim elemanı mevcuttur (14.10.2024).

Her yıl yaklaşık 60 öğrencinin, YKS-SAY puan türünden 450-390 puan arasında yeterli puanı alarak eğitime başladığı bölümde 4 yıl süren lisans eğitimi boyunca gemi inşaatı, gemi makineleri ve farklı seçmeli dersler okutulmaktadır. Buna ek olarak bölüm öğrencileri uygun olan başka bir lisans programında yandal veya çift anadal da yapabilmektedirler.

Bölüm öğrencilerinin pratik ve uygulamalı eğitim amacıyla yurt içindeki veya yurt dışındaki tersanelerde 20 iş günlük 3 gruptan oluşan toplam 60 günlük stajlarını yapmaları zorunludur.

Bölüm öğrencileri, Makine Mühendisliği Bölümü’nde bulunan malzeme, motorlar, akışkanlar mekaniği, hidrolik makineler, titreşim ile ilgili laboratuvarlar ve bilgisayar laboratuvarları ile Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde bulun Genel Amaçlı Bilgisayar Laboratuvarı, Gemi Sevk Sistemleri Laboratuvarı ve Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği ARGE Laboratuvarı birimlerini kullanabilmektedirler.

Bölümümüz; kuruluşundan bugüne kadar 823 lisans, 30 yüksek lisans ve 14 doktora derecesinde olmak üzere toplam 867 mezun vermiştir. Günümüzde 14.10.2024 tarihi itibarı ile 342 lisans, 15 yüksek lisans ve 9 doktora derecesinde olmak üzere toplam 366 öğrencisi ile eğitim-öğretimine devam etmektedir.

Eğitim öğretim faaliyetini sürdüren bölümümüz, her türlü deniz vasıtası ve makine sistemlerinin tasarım ve montajını, güncel teknolojiyi kullanarak en ekonomik ürünü oluşturacak şekilde yapabilen mühendisler yetiştirmektedir.

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, çevresindeki gelişmelere kolaylıkla uyum sağlayabilen verimli mühendisler yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Bölüm mezunları, ülkemizin çeşitli bölgelerinde bulunan tersanelerde ve denizcilikle ilgili geniş bir iş yelpazesinde kendilerine yer edinmektedirler.

Doğa ile iç içe bulunan Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde öğrencilerin faydalanabilecekleri bir kapalı spor salonu, açık basketbol, voleybol ve futbol sahaları, iki yemekhane bir kantin bulunmaktadır.

Ayrıca öğrencilerin, bölüm ve üniversite bünyesinde, gemi inşa sektörü, mezunları ve kendi aralarındaki ilişkileri sağlamak ve arttırmak amacıyla 2003 yılında kurdukları KTÜ SDBF Deniz Teknolojileri ve Gemi İnşaatı Öğrenci Kulübü birçok sosyal ve bilimsel etkinliğe imza atarak, bölümün gelişimi yönünde sağlam adımlar atmaktadırlar.

Bölümümüz Mezunları;

  • Gemi İnşaatı Sanayiinde
  • Denizcilik Müsteşarlığı’nda
  • Ulaştırma Bakanlığı’nın İlgili Birimlerinde
  • Gemi Tasarımıyla İlgili Özel Kurumlarda
  • Limanlarda ve Kıyı Yönetim Alanlarında ve bazı Offshore Yapılarının Tasarımında Mühendis Olarak,
  • Gemilerde Uzakyol Vardiya Mühendisi Olarak
  • Üniversitelerde Akademik Eleman Olarak Görev Alabilirler

Aktif Öğrenci Sayısı (14.10.2024)

 

Lisans

Yüksek Lisans

Doktora

Kız

42

4

1

Erkek

300

11

8

Toplam

342

15

9

Mezun Öğrenci Sayıları (14.10.2024)

 

*Lisans

**Lisans

Yüksek Lisans

Doktora

Kız

5

37

1

0

Erkek

290

4491

29

14

Toplam

295

528

30

14

Lisans mezunu toplam 823 öğrenci

 * Gemi İnşaatı Mühendisliği

** Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği