aday öğrenci

Genel Bilgi

 

<

 

Türkiye'de Meslek Yüksek Okulu (2 yıllık) düzeyinde 13 üniversitede "Avcılık ve Yaban Hayatı" programı faaliyet göstermektedir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere hemen hemen bütün ülkelerinde mevcut olan Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün 11/12/2007 tarihli teklifi ile 22/04/2009 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın görüşü de dikkate alınarak, 2547 Sayılı YÖK Kanunu'nun 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 4 yıllık Lisans Programı düzeyinde Türkiye'de ilk defa KTÜ Orman Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Ardından, ülkemizdeki bazı üniversitelerde de aynı bölüm kurulmuştur. KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü halen öğrenci alan ve mezun veren tek Bölümdür. Bölümde ayrıca 2016 tarihinden itibaren yüksek lisans programı da bulunmaktadır. Bölüm, en kısa zamanda Doktora programını da açmak için gayret göstermektedir. Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde aynı isimle kurulmuş fakat 2023 yılı itibari ile henüz öğrenci alımı yapmamış bölümler kuruluş yılına göre aşağıda sıralanmıştır. 

- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi

- Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi

- Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi

- Düzce Üniversitesi, Orman Fakültesi

Türkiye'de alanında ilk olan Bölümümüz, 2012-2013 yılında Eğitim-Öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Eğitim Öğretim

Eğitim Amaçlarımız

Yaban hayatı yani omurgalı yaban hayvanlarından kuşlar ve memeliler başta olmak üzere, iç su balıkları, amfibiler, sürüngenler, böcekler ve diğer omurgasız yaban hayvanlarının biyolojisi, ekolojisi, etolojisi ile orman, dağ, bozkır, sulak alan gibi ekosistemlerdeki öncelikle bitkiler (flora) ve diğer bütün ekosistem bileşenleriyle olan temel etkileşimler ile ilgili gerekli ve yeterli bilgilerle donanmış, yaban hayatı ile ilgili koruma, üretme, geliştirme, iyileştirme, hastalıklarla mücadele ve savaş, yaralı hayvanları bakım ve iyileştirme, dolgu-tahnit yaparak müze materyali hazırlama, yaban hayatının korunduğu milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, yaban hayatı geliştirme sahası gibi alanların planlanması, avlak planlama, avcılık, av turizmi, biyolojik çeşitliliği dikkate alan orman amenajman planlarına yardımcı olunması, yaban hayatı fotoğraf turları ve kuş-doğa gözlem turları gibi değişik ekoturizm etkinliklerini içeren konularda sürdürülebilir planlamalar ve uygulamalar yapabilen nitelikli teknik elemanlar yetiştirmektir.

 

Akademisyenlerimiz
Öğretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araştırmalarını da yürüttükleri veya almaya çalıştıkları KTÜ BAP, TÜBİTAK ve SANTEZ projeleri ile sürdürmektedirler. AB çerçeve programlarındaki projelere başvurma çalışmaları sürerken yurt dışındaki bazı üniversitelerle de ortak çalışmalar ve işbirlikleri kurulmaktadır.

Anabilim Dallarımız

  •  Yaban Hayatı Ekolojisi 
  •  Yaban Hayatı Yönetimi

Staj Programı
KTÜ Orman Fakültesi öğrencilerinin lisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Staj Yönergesi kuralları çerçevesinde,  eğitimlerine katkıda bulunacak şekilde, pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur.
Öğrencilerimizin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (pratik çalışma) süresi 60 (altmış) iş günüdür. Staj yapacak öğrenciler bir staj döneminde (iki yarıyılı kapsayan bir yıllık süre içerisinde) ara vermeden en az on beş (15) iş günü ve en çok kırk (40) iş günü staj yapabilirler.
Staj programı ile birlikte öğrencilerimiz yurtiçi ve yurttışı birçok kurum ve şirkette staj imkanı bulabilmektedir.

Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:

  • 1) Erasmus+ Değişim Programı Birimi
  • 2) Farabi Değişim Programı Birimi
  • 3) Mevlana Değişim Programı Birimi

olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır.  Değişim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin Değişim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.

 

Laboratuvar ve Uygulama

Araştırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öğrencilerimizin eğitim-öğretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiştirmelerini sağlayacak disiplinler arası araştırma ve uygulama imkânları bulunmaktadır.

Bölümümüzde bölüm ders müfredatlarında ayrı laboratuvar dersleri yoktur. Laboratuvarlar derslerin ayrılmaz birer parçası olarak derslerle birlikte verilmektedir. Bazı derslerimizin haftalık yükü 3 saat teori 1 saat laboratuvar, bazıları 3 saat teori 2 saat laboratuvar, bazıları 2 saat teori ve 2 saat de laboratuvar şeklindedir. Laboratuvarlar ile ilgili içeriklere bölüm sayfamızdaki araştırma adlı başlıkta ulaşabilirsiniz.

Mezunlarımız ve İstihdam

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü,

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde ve yaban hayvanları ile ilgili konularda çalışmalarda bulunan kamuya ait diğer birimlerde yaban hayatı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda ve ayrıca, Yüksek Öğretim Kurumlarında öğretim elemanı, havalimanlarında yaban hayatı mücadele birimlerinde, belediyelerin park ve bahçeler, belediye ve özel hayvanat bahçelerinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, özel sektör tarafından devletten kiralanan özel avlakların yanısıra, yine özel sektör tarafından işletilen yaban hayvanı üretme tesislerinde,av turizmi ile ilgilenen seyahat acentalarında, rüzgar ve güneş enerji santrallerinde, turizm şirketlerinde veya doğa koruma ile ilgili çalışmalarda bulunan sivil toplum kuruluşlarında görev alabileceklerdir.

Ayrıca birçok mezunumuz, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam etmekte ve üniversitelerde öğretim elemanı olarak kariyerlerine devam etmektedirler.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi bölümümüz de Orman Fakültesi içerisinde çift anadal yapma imkanı bulunmaktadır. 

 

 

Taban Puanı

Bölümümüz taban puanları ve yerleşen öğrencilerimizin profilleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için Tıklayınız.

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Bölümümüz ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için Tıklayınız.