Bölümümüz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde 1992 yılında kurulmuş, ilk öğrencilerini 1993'te almış ve ilk mezunlarını 1997'de vermiştir. İlk bölüm başkanlığı görevini 1992-1994 arasında Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu (o zamanki dekan) üstlenmiş, daha sonra bölüm içinden ilk başkan ise Yrd. Doç. Dr. Gökhan Koçer (1994-1995) olmuştur.
Günden güne gelişen altyapısı, akademik ve idari kadrosu ile her yıl bölümümüzde öğrenim görmeye hak kazanan lisans düzeyinde %30 İngilizce ve Hazırlık Programı zorunlu programının yanında %100 İngilizce programında eğitim alan öğrencilerine hizmet vermektedir. Lisans programının yanı sıra Uluslararası İlişkiler alanında Yüksek Lisans, %100 İngilizce Yüksek Lisans, Doktora ve YÖK bünyesinde burslu olarak desteklenen Güvenlik ve Terör programlarıyla geniş bir alanda lisansüstü eğitimleri de sürdürülmektedir.
Amacımız, Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlar yetiştirmek üzere öğrencilerimize en temel ve en güncel bilgilerin kazandırılmasının yanı sıra, uluslararası sistemin tarihini, işleyişini ve hukuksal çerçevesini eleştirel ve analitik açılardan irdeleyebilecek yetenekleri kazandırmaktır. Öğrencilerimizin temel bölüm dersleri kendi alanlarında uzman akademisyenler tarafından İngilizce dil eğitimi ile birlikte desteklenmektedir. Uluslararası arenada insan ilişkilerinde başarılı, temsil niteliğine sahip bireyler yetiştirmek bölümümüzün asli görevlerinden biridir.
Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan öğrenciler çok geniş bir istihdam yelpazesinde kendilerine uygun olan istihdam alanlarına yönelebilmektedirler. Bölümümüz mezunları, uluslararası kuruluşlarda, diplomasinin çeşitli kademelerinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, sivil toplum kuruluşlarında, basın sektöründe, finansal kurumlarda, yerli ve yabancı çok uluslu işletmelerde çalışabilecekleri gibi akademi içerisinde de yer alabilmektedirler.
Eğitim Amaçlarımız
Programımız alanında uzman akademisyenlerden oluşur ve gerekli çalışmalar derslerle birlikte yürütülmektedir. Amaç öğrenciyi alan becerilerine de sahip bireyler olarak yetiştirmektir. Bölümümüzün çalışma alanları Uluslararası Hukuk, Siyasi Tarih ve Uluslararası Politika'dır. Bu doğrultuda bölüm akademisyen profili de geniş tutulmaya çalışılmaktadır. İstenilen öğrencinin daha sonra karşılaşacakları meslek sınavlarında başarılı olmalarını sağlayarak gerek kamu gerekse özel sektör alanında istedikleri yerlerde çalışmalarını sürdürebilmeyi sağlamaktır.
Anabilim Dallarımız
Staj Programı
KTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinin Staj Yönergesi kuralları çerçevesinde staj yapmaları mümkündür. Staj hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.
Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:
olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır. Değişim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin Değişim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.
Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.
Dışişleri Bakanlığı ve Diplomatik Hizmetler: Başlıca uluslararası ilişkiler mezunları, dışişleri bakanlıklarında diplomat, konsolos veya büyükelçi olarak çalışabilirler. T.C. Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurluğu ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Uluslararası Organizasyonlar: Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler.
Sivil Toplum Kuruluşları (STK): İnsan hakları, çevre, kalkınma gibi alanlarda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası STK'larda görev alabilirler.
Akademi ve Araştırma: Üniversitelerde veya düşünce kuruluşlarında (think-tank) öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak çalışabilirler.
Özel Sektör: Uluslararası ticaret, pazarlama, ve yönetim danışmanlığı gibi alanlarda uluslararası şirketlerde çalışabilirler.
Medya ve İletişim: Uluslararası haber ajanslarında, televizyon kanallarında veya gazetelerde muhabir, editör veya analist olarak çalışabilirler.
Hukuk: Uluslararası hukuk alanında avukat, danışman veya hukuk müşaviri olarak çalışabilirler. Bu genellikle ek hukuk eğitimi gerektirir.
Kamu Sektörü: Hükümetlerin farklı bakanlıklarında, özellikle de dış ilişkiler, ticaret ve savunma bakanlıklarında çalışabilirler.
Uluslararası İşletmeler: Uluslararası şirketlerde, özellikle de dış ilişkiler ve ticaret bölümlerinde yönetici veya danışman olarak görev alabilirler.