haberler

KTÜ, 2024 Bilimsel Endeksi'nde Öne Çıkıyor

Üniversitemiz, 2024 AD Bilimsel Endeksi’nde büyük başarılara imza attı. Özellikle Mühendislik ve Teknoloji, Tıp ve Sağlık Bilimleri ile Fen Bilimleri alanlarındaki güçlü performansıyla dikkat çeken KTÜ, Türkiye genelinde 211 üniversite arasında toplam H-indeks değerinde 14. sırada yer aldı. Avrupa’da ise 2.919 üniversite arasında 374. sırada, dünya genelinde 18.540 üniversite arasında 929. sırada yerini aldı. Bu başarı, Üniversitemizin bilimsel üretkenliğinin ve akademik gücünün en somut göstergesi.

Kapsamlı Başarı Analizi

KTÜ’nün toplam H-indeks sıralamasında Türkiye’de 14., Avrupa’da 374., dünya genelinde ise 929. sırada yer alması, üniversitemizin bilimsel etkisini ve araştırma üretkenliğini net bir şekilde ortaya koydu. Toplam atıf sayısı açısından da dikkat çekici bir konumda bulunan Üniversitemiz;  Türkiye'de 19. sırada, Avrupa’da 479. sırada ve dünya genelinde 1201. sırada yer aldı. Devlet üniversiteleri arasında ise toplam H-indeks değeri ile 134 üniversite içinde 12. sırada, toplam atıf sayısı ile 15. sırada yer aldı.

KTÜ'nün genel sıralamaların yanı sıra Mühendislik ve Teknoloji, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri ve Ziraat-Orman alanı gibi çeşitli alanlarda Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında ilk 10’da yer aldı. Üniversitemiz: Mühendislik ve teknoloji alanında Türkiye'de 11. sırada, tıp ve sağlık bilimlerinde ise 20. sırada bulunuyor. Fen bilimleri kategorisinde ise 11. sırada yer aldı.

KTÜ'nün En İyi Bilim İnsanları Dünya Çapında %3’lük Dilimde

KTÜ’nün en iyi bilim insanları listesi de dikkat çekiyor. En başarılı akademisyenleri arasında yer alan Prof. Dr. Ahmet SARI, Prof. Dr. Kamil KAYGUSUZ ve Prof. Dr. Murat TOPBAŞ gibi isimler, dünya çapındaki bilim insanları arasında %3’lük dilimde yer alarak Üniversitemizin uluslararası arenada öne çıkmasına katkıda bulundu.

En iyi bilim insanı endeksi %10’luk dilimde ise KTÜ Mühendislik alanlarından 10, Tıp ve Sağlık Bilimleri alanlarından 11, Fen Bilimleri alanlarından 9 olmak üzere toplam 35 öğretim üyesi yer aldı. Üniversitemiz bünyesinde görev yapan birçok akademisyen, dünya genelinde yapılan en iyi bilim insanı sıralamalarında yer alarak önemli bir başarıya imza attı:

Akademisyenlerimiz AD Scientific Index’te

Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat TOPBAŞ, Prof. Dr. Cavit BOZ, Prof. Dr. Orhan DEĞER, Prof. Dr. Ahmet MENTEŞE, Prof. Dr. Asım ÖREM, Prof. Dr. Ahmet ALVER, Prof. Dr. Ahmet EROĞLU, Prof. Dr. Gürdal YILMAZ, Prof. Dr. Abdülkadir GÜNDÜZ, Prof. Dr. Mehmet ARSLAN, Prof. Dr. Ali GÜNER ve Prof. Dr. Hasan DİNÇ gibi isimler tıp alanındaki çalışmaları ile listede yer aldı.

Fizik , Prof. Dr. Uğur ÇEVİK ve Prof. Dr. Emin BACAKSIZ; Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’ndenProf. Dr. Ahmet SARI ve Prof. Dr. Temel VAROL; Makine Mühendisliği’nden Prof. Dr. Orhan AYDIN ve Prof. Dr. Gençağa PÜRÇEK;

Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hacı DEVECİ, Prof. Dr. Gökhan AYDIN, Prof. Dr. Bayram ERÇİKDİ ve Prof. Dr. İzzet KARAKURT; Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Kâmil KAYGUSUZ, Prof. Dr. Sevgi KOLAYLI, Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU, Prof. Dr. Celal DURAN,  Maçka Meslek Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Ali GÜNDOĞDU ve Prof. Dr. Volkan Numan BULUT;

İnşaat Mühendisliği'nden Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK ve Prof. Dr. Temel TÜRKER; Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Zihni DEMİRBAĞ, Prof. Dr. Asim KADIOĞLU, Prof. Dr. İsmail DEMİR ve Prof. Dr. Ali Osman BELDÜZ; Orman Fakültesi'nden Prof. Dr. Sibel YILDIZ, ve Prof. Dr. Ümit Cafer YILDIZ; Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. İbrahim UYSAL; Balıkçılık Teknolojisi'nden Prof. Dr. İlhan ALTINOK; Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Oktay YILDIZ ve Doç. Dr. Burak BARUT da listede yer almışlardır.

Ayrıca Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nden Prof. Dr. İsmail Hakkı ALTAŞ, Diş Hekimliği Fakültesi'nden Prof. Dr. Tamer TAŞDEMİR, Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Doç. Dr. Selim DEMİR, Psikoloji Bölümünden Prof. Dr. Hatice ODACI ve İşletme bölümünden Prof. Dr. Selçuk PERÇİN de bu başarı listesinde yer alarak KTÜ’nün bilim dünyasındaki prestijine katkı vermişlerdir.

Üniversitemizi gururlandıran bu değerli akademisyenlerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.


18 Eylül 2024