KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemiz, Şehrimizin Kültürel Mirasını, Dijital Arşivlerde Güvence Altına Aldı
TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Destek Programı kapsamında; akademisyenimiz Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Temel SAĞLAM, Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Edanur FETTAHOĞLU ve 10 akademisyenden oluşan proje ekibi tarafından yürütülen “Bellekten Dijitale Trabzon Tarihi Yapı Mirası" konulu Proje Sonu Toplantısı, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde yoğun bir katılımla düzenlendi.
Toplantıya; Trabzon Vali Yardımcısı Dr. Ali YILMAZ, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özer İSKENDER, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet YAVUZ, Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü İsmail AKINTÜRK, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hasan UYGUN, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, idari personelimiz, basın mensupları ile çok sayıda davetli katıldı.
“Mirasımız Kalıcı Olarak Belgelendi”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Üniversitemiz olarak tarihi ve kültürel birikimiyle Karadeniz’in kadim şehri Trabzonumuz’un, belleğini, dijitale taşıyan önemli bir çalışmanın altına imza atmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek “TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Programı kapsamında desteklenen bu değerli proje ile Trabzon’un Merkez ilçesindeki tarihî yapıların, dijital ortamda kalıcı olarak belgelenmesi sağlanmıştır. Zamana, doğal etkenlere ve insan müdahalesine karşı kırılgan olan bu kültürel miras artık dijital arşivlerde güvence altındadır. Bu vesileyle projenin mimarı olan Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Temel SAĞLAM’a, proje ekibinde yer alan tüm değerli akademisyenlerimize ve emeği geçen personelimize şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Proje Ekibini Tebrik Etti
Rektörümüzün ardından sözü alan Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özer İSKENDER konuşmasında, bu önemli çalışmadan dolayı Üniversitemize teşekkür ederek “Kadim kentimizin çok özel kültürel mirasının dijital olarak kayıt altına alınması ve bu noktada kapsamlı bir akademik çalışma yapılması, bizleri oldukça mutlu etmiştir. Proje ekibini, çalışmalarından ötürü tebrik ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
“Trabzon İçin Çok Kıymetli”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ konuşmasında, Trabzon adına önemli bir projenin altına imza atıldığını belirterek “Trabzonumuz’un alamet-i farikası; kültür, sanat ve tarihtir. Birçok önemli özelliğimiz ve değerlerimiz vardır. Bu nedenle, bize emanet edilen mirası, büyük bir sorumluluk üstlenerek geleceğe devretmemiz lazım. Trabzon, 1. yüzyıldan itibaren kalıntı olan ve çok zengin birikimi olan bir şehir. Bundan dolayı bu tür çalışmaları çok kıymetli buluyorum. Karadeniz Teknik Üniversitemiz iyi ki var. Rektörümüz nezdinde tüm proje ekini kutluyorum.” sözlerine yer verdi.
“Çok Daha Etkin Olacak”
Yapılan konuşmaların ardından Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Öğr. Üyesi Dr. Temel SAĞLAM ile Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nden Arş. Gör. Edanur FETTAHOĞLU tarafından gerçekleştirilen “Bellekten Dijitale Trabzon Tarihi Yapı Mirası" konulu Proje Sonu Toplantısı’nda, “Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ile kuruluş tarihinin MÖ 8. yüzyıldan çok daha gerilere gittiği anlaşılan Trabzon şehrinin kent hafızası, mekân ve yapı sanatı numunelerinin çevresinde aranmalıdır. Kent hafızası oluşum sürecine katılan farklı kültür çevreleri arttıkça yerleşimin birikimi de zenginleşmektedir. Medeniyetlerin dönemsel izlerini günümüze taşıyan bu zenginlik, Trabzon şehrinin hisar içinde ve çevre mahallelerindeki mimari yapılanma ile rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Bu zenginliğin ardıl nesillere aktarılması ve tüm dünyayla paylaşılması, günümüzün dijitalleşen dünyasının kullanılması ile çok daha etkin bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda, envanter listesine alınan her bir yapı için bilgi içeriği ve görsel kimlik içeren QR kodlar üretilmiş ve ilgili yapılara monte edilmiştir. Ayrıca her bir yapı, ‘Katalog Haritası’ adı verilen dijital harita üzerine dönem ve işlev sınıflandırması filtreleri ile semboller kullanılarak gerçek koordinatlarında yerleştirilmiştir. Böylece ‘Bellekten Dijitale Trabzon Tarihi Yapı Mirası’ konulu projemiz ile şehrimizin Merkez ilçe yapı kataloğu oluşturulmuş ve dijital ortama aktarılmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Program, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet YAVUZ’un yaptığı sunum sonu değerlendirme konuşması ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.
24 Temmuz 2025
TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında yürütülen Üniversite Sanayi İş Birliği Projesi Tamamlandı.
25 Temmuz 2025
Üniversitemizde, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 51. yıl dönümü dolayısıyla "Kıbrıs Barış Harekâtı: Mücadeleyi Zaferle Taçlandıranlar" program düzenlendi.
22 Temmuz 2025
Zaferin Adı Türkiye konulu anma programı Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat YILMAZ'ın konuşmacı olarak teşrifiyle Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
10 Temmuz 2025
Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi, 6 yıl süreyle "Tam Akreditasyon" almaya hak kazandı.
04 Temmuz 2025
Mühendislik Fakültesi, Lisans Programı düzeyinde mezun veren tüm bölümleriyle Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'ne (TYÇ) dahil edilerek önemli bir başarıya daha imza attı.
04 Temmuz 2025
Mayıs 2025 Sayı 95
30 Haziran 2025
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunu lisans diplomalarında kullanma hakkı elde etti.
26 Haziran 2025
Üniversitemiz bünyesinde dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda önemli bir adım atılarak, "Dijital Sınav" uygulamasına geçildi.
25 Haziran 2025
Üniversitemiz bu yıl 16-19 Haziran 2025 tarihleri arasında, İstanbul'da düzenlenen Global Sürdürülebilirlik Kongresi'ne ilk kez, kurumsal düzeyde katılım sağladı.
20 Haziran 2025
URAP (University Ranking by Academic Performance) Sıralaması'nda; Üniversitemiz, 2024 yılı itibarıyla küresel ölçekteki akademik performansını bir kez daha kanıtladı.
17 Haziran 2025
Yüksek Lisans öğrencimiz Fatma Tuana DOĞU ve Rahmah ELVIRA'nın akademisyenlerimiz danışmanlığında yürüttükleri projeleri, TÜSEB tarafından desteklendi.
04 Haziran 2025
Üniversitemiz Kalite Komisyonu ile akreditasyon kuruluşlarında değerlendirici olarak görev alan personelimiz bir araya geldi.
04 Haziran 2025