Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm ve Otel İşletmeciliği programı ön lisans eğitimi 2003-2004 eğitim öğretim yılında başlamıştır. Meslek Yüksekokul programlarının birinci sınıflarına öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sınavları sonuçlarına göre yapılmaktadır.
Tam zamanlı 1.öğretim olarak, iki öğretim görevlisi ve iki öğretim görevlisi Dr. olmak üzere toplam dört öğretim elemanı ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Yüksekokulun fiziki ve beşeri imkânlarından diğer bölümler ile birlikte faydalanılmaktadır.
Öğrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları (proje, kısa sınav, ödev ve benzeri veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulmaktadırlar. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilmektedir. Öğrencilerin programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.
EĞİTİM ÖĞRETİM
Eğitim Amaçlarımız
Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu gerekli bilgi, beceri, tecrübe ve iş kültürüne sahip olan donanımlı iş gücü, orta kademe ve üst kademe yöneticiler yetiştirmek programın amacını oluşturmaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciye Turizm ve Otel İşletmeciliği programında eğitim süresinde kazandığı yeterlikleri gösteren dersler eki ile ön lisans diploması verilmektedir. Programda kazandırılan mesleki yeterlikler, iş hayatında kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilmektedir.
Akademisyenlerimiz
Öğretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araştırmalarını yürütmekte, çeşitli projelerde yer almaktadırlar.
Staj Programı
KTÜ Maçka Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm ve Otel İşletmeciliği programı öğrencilerinin önlisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi kuralları çerçevesinde, öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgi ve uygulama derslerinde edinmiş oldukları becerileri ve deneyimlerini geliştirerek, görev yapacakları iş yerlerinde sorumluluklarını, iş ve üretim süreçlerini yeni teknolojileri tanımalarını sağlayacak mesleki yetkinliklerine katkı sağlayacak şekilde, pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur.
Öğrencilerimizin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (pratik çalışma) süresi 60 (30+30) iş günüdür. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm ve Otel İşletmeciliği programı öğrencilerin staj yapabilecekleri kamu ve özel kurum/kuruluşlar aşağıda sıralanmıştır;
a) Konaklama tesisleri (3, 4 ve 5 yıldızlı oteller veya tatil köyleri)
b) Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli 1. sınıf lokantalar
c) Turizm Bakanlığı
d) Kongre-konferans merkezleri
e) Turizm enformasyon merkezleri
f) Turizm ve seyahat acenteleri
g) Üniversitelerin konaklama veya sosyal tesislerinde
h) Bölüm staj komisyonu tarafından uygun görülen diğer turizm işletmelerinde yapılabilir.
Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:
olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır. Değişim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin Değişim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.
Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.
UYGULAMA
Araştırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öğrencilerimizin eğitim-öğretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiştirmelerini sağlayacak uygulama imkânları bulunmaktadır.
Bilgisayar Laboratuvarı
KTÜ Koru Tesisleri
MEZUNLARIMIZ VE İSTİHDAM
Turizm meslek elemanı; kamu kurumlarında, özel işyerlerinde veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi işyerlerini açıp çalışabilirler. Seyahat acenteleri, Yiyecek İçecek işletmeleri, Hava yolları, Konaklama İşletmeleri ve Hizmet Sektörünün diğer alanları özel sektör iş alanlarını oluşturmaktadır.
YÖK?ün ilgili mevzuatı doğrultusunda Turizm ve Otel İşletmeciliği ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler dikey geçiş sınavıyla (DGS) Turizm ile ilgili lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Karadeniz Teknik Üniversitesi "Mezunlarla İlişkiler Koordinatörlüğü" web sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (başvuru, kabul ve kayıt koşulları vs.) bilgi sahibi olmak için tıklayınız