İktisat/Ekonomi Bilimi Hakkında Genel Bilgiler
İktisat, en genel çerçeveyle, mal ve hizmetlerin üretimini, dağıtımını ve tüketimini inceleyen bir sosyal bilim dalı olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda iktisat bilimi, bireylerin, firmaların, hükümetlerin ve ülkelerin kıt kaynakları en optimal bir şekilde nasıl kullanması gerektiği, buna dair uygun seçimlerin nasıl yapıldığı, mal ve hizmet üretimi ve refahın arttırılması gibi temel konuları ele almaktadır.
Ekonomiler hakkında bilgi edinmenin mikroekonomi ve makroekonomi olmak üzere iki ana yolu vardır. Mikroekonomi, bireylerin ve firmaların iktisadi kararlarını inceler. Buna karşılık makroekonomi ise ekonomiye hem ulusal hem de küresel düzeyde bir bütün olarak ele alır.
İktisadi olaylar veya gelişmeler, günlük hayatta tüm kesimlerce yakından takip edilen dış ticaret, işsizlik, enflasyon, faiz oranları, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki (GSYİH), büyüme ve döviz kuru gibi ekonomik göstergeler üzerinden takip edilmektedir. Anlaşılacağı üzere iktisat bilimi, tüm kesimleri yakından ilgilendiren temel ekonomik göstergeleri izler, analiz eder, yorumlar, bunlara dair politika oluşumlarına ve beklentilerin yönlendirilmesine katkı sağlar. Bu yönüyle iktisat, hayatın kendisidir.
İktisat Bölümünün Amacı
Genel olarak iktisat bölümlerinin amacı, ulusal ve uluslararası boyutta yaşanan ekonomik sorunları çeşitli yönleriyle analiz edebilen, bunlara dair çözüm önerileri geliştirebilen, kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu güncel ekonomi bilgileri ile donatılmış mezunlar yetiştirmektir.
İktisat Bölümünde Okutulan Temel Dersler
İktisat bölümlerinde öğrenciler, bir yandan iktisat teorilerini öğrenirken, bir yandan da iktisat alanında yaşanan gelişmeleri ve uygulanan politikaları, eleştirel ve karşılaştırmalı yaklaşımlarla analiz edebilmektedirler. Bu amaçla öğrenciler;
Temel derslere ilave olarak, ders planlarında öğrencilerin ilgi alanlarına hitap edebilmek ve disiplinlerarası çalışmayı sağlayabilecek seçmeli dersler de yer alabilmektedir:
İktisat Bölümü Mezunlarının İş Olanakları ve Çalışma Statüleri
İktisat bölümü mezunlarının çalışma alanları, diğer disiplinlerle karşılaştırıldığında, daha fazla olduğu söylenebilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
İktisat mezunları bu alanlarda;
İktisat Bölümü Okumak için Gereken Nitelikler
İktisat bölümleri Türkçe-Matematik (EA) puan türüne göre öğrenciler almaktadırlar. Bu bölümle okuyabilmek için;
İktisat Bölümünün Avantajları
Uygulama alanı çok geniş olan iktisat bölümünden mezun olanlar;
İktisat Bölümü Dezavantajları