Mayıs
4. Tasarım Buluşması - Workshop
KTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü kültürel etkinlikleri kapsamında geleneksel olarak düzenlenen tasarımın buluşmalarının dördüncüsü 28-29 Nisan 2016 tarihleri arasında Tanju ÖZELGİN ve Adnan SERBEST’in katılımları ile düzenlenmiştir. Bu yıl ki tasarım buluşmamız Trabzon Mobilyacı İşadamları Derneği işbirliğiyle, Doğu Karadeniz kültürü odaklı “Gelenekten Geleceğe İz” teması ile gerçekleştirilmiştir.
Bu tema aracılığıyla Doğu Karadeniz bölgesinin kültürel çeşitliliğinin mobilya tasarımına nasıl yansıtılabileceği, düzenlenen etkinlik kapsamında irdelenmiştir. İki gün boyunca süren etkinliğin, birinci gününde gerçekleşen seminer programı ile katılımcılara konu ile ilgili bir farkındalık kazandırılması hedeflenmiştir.
Seminer etkinliğinin ilk bölümü çağrılı konuşmacılarımızdan Yrd. Doç. Dr. Reşat SÜMERKAN’ın, Doğu Karadeniz’e özgü süslemelerin mimari, mobilya ve el sanatlarında ki yansımalarını “Her Yerde Süs Var” başlıklı sunumu ile başlamıştır.
Ardından, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Grafik ve Fotoğraf Bölüm Şefi Kevser D. KALAYCI, “Trabzon Mimarisinin Modaya Yansıması” adlı defile sunumu ile Doğu Karadeniz geleneksel mimari öğelerinin kıyafetlere ve aksesuarlara dönüşüm hikayesini anlatmıştır.
Seminer etkinliğinin ikinci bölümünde ise, davetli tasarımcılarımız, Tanju ÖZELGİN ve Adnan SERBEST, kültüre bakış açılarını yer, bağlam, zaman arakesitinde katılımcılara aktarmışlardır.
Seminer etkinliğinin ardından, Tanju ÖZELGİN ve Adnan SERBEST’in yürütücülüğünde gerçekleşen atölye çalışmalarına geçilmiştir.
12 gruptan oluşan, toplam 120 öğrencinin katılımı ile gerçekleşen atölye etkinliği kesintisiz bir buçuk günde tamamlamıştır. Atölye etkinliği süresinde her grup, Doğu Karadeniz kültürü bağlamında belirledikleri kavramları tartışarak, geliştirmiş ve mobilya tasarımlarına yansıtmışlardır. Bu süreç, tasarımcı kritikleri doğrultusunda ilerlemiştir.
Atölye çalışmaları sonuncunda öğrencilerin tasarlamış oldukları sonuç ürünler, maket, dijital ve sözlü sunumlar eşliğinde, jüri ve geniş bir izleyici kitlesi önünde sunulmuştur.
Özetle tüm çalışma gruplarının, geliştirilebilir bir mobilya fikrini ortaya koymaları, nitelikli tasarım yolunda atılan adımlardan biri olarak geleceğe dair umut vermiştir.