araştırma

 

 

Proje Adı

Yıl

Proje Ekibi

Açıklama

TUBİTAK 1001

"İlkokullarda Mekan Kullanım Potansiyelinin Arttırılmasına Yönelik

Esnek İç Mekan Tasarım Modelinin Oluşturulması: Esnek Tasarım Rehberi ve Etkinlik Modülleri"

24/05/2024

Yürütücü: Özge Islamoglu

Araştırmacı/Uzman: Tülay Zorlu, Şengül Yalçınkaya, Funda Kurak Açıcı, Derya Adıgüzel Özbek, Ahmet Gülay,

Danışman: Gülay Usta, Esma Yıldız

Projenin temel amacı, ilkokullarda iç mekanın kullanım potansiyelini arttıracak esnek tasarım yaklaşımının ortaya koyulmasıdır. Çalışma kapsamında amaca yönelik olarak bir “Esnek İç Mekan Tasarım Modeli” oluşturulacaktır. Bu modelle mevcut okulların mekansal kalitesinin arttırılması yanında gelecekte yapılacak okullar için gerçek alan verilerine dayanan tasarım kriterleri ve önerileri sunulması hedeflenmektedir

TÜBİTAK 3001

Konda-Sille’de Geleneksel Dokunun Bir Yöntem Dahilinde Turistik Amaçlı Fiziksel Yenilemesi

15.03.2015- 15.09.2016

Proje Yürütücüsü: Şebnem Ertaş

Araştırmacı: İlkay Özdemir, Funda Kurak Açıcı, Ebru Erdoğan, Elif Sönmez

Danışman: Erdal Zeki Tomar, Emine Türkoğlu Tek

Tarihi yerleşmelerde bulunan geleneksel konutların mevcut işlevi ile varlığını sürdürmesinin esas alınarak; özellikle restorasyon sonrası turizm gibi tetikleyici nedenlerle bunun zorlaştığı durumlarda gündeme gelen yeniden işlevlendirmenin bir amaç değil, araç olması gerekliliğine yönelik bir model ortaya konmuştur. Türkiye’de farklı kültürel zenginlikleri barındıran; Konya ili için alternatif bir turizm aksı oluşturarak yeterli bir turizm arzına sahip Sille mahallesi ele alınmıştır.

TÜBİTAK 3005

Trabzon Tarihi Kent Mimarlığı ve Sanala Aktarımı

15.04.2023 / 15.04.2025

Proje Yürütücüsü: Temel Sağlam

Araştırmacı: Erkan Aydıntan

Diğer Ekip Üyeleri: Yavuz, M., Okumuş H., İ., Ulutaş Karakol D., Yavuz Z., Aydın Ç. Fettahoğlu, E.

 

Çalışma kapsamında Trabzon’un yaşayan ve kaybolmuş Mimari yapılarının, tarihsel geçmişinin hermeneütik açıdan ele alınıp yazılı ve görsel olarak görünür ve ulaşılabilir hale getirilmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, Trabzon’un mimari kültür katmanları şehir haritası üzerinde işaretlenecek, her bir eser dijital bir arayüz ile tanıtılacak ve böylece bölge turizmine de katkı sağlanacaktır.

TÜBİTAK 4004

Trabzon’da Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz -I

 

2018-2018

Yürütücü: İslamoğlu Özge,

Uzman: Zorlu Tülay, Kurak Açıcı Funda, Üstün Demirkaya Fulya, Aras Aylin

Bursiyer: Lüleci Saffet Ertuğrul

Eğitmen: Arslan Ümit

Trabzon kent merkezinde yaşayan 6, 7, 8. sınıf düzeyindeki öğrencilere kültürel miras kavramının açıklanması, yaşadıkları kentteki kültürel mirasın farkında olmalarının, koruma ve kültürel miras kavramları hakkında, yaparak, yaşayarak, dokunarak, eğlenerek, öğrenerek duyarlılık kazanmalarının sağlanması

TÜBİTAK 4004

Trabzon’da Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz-II

2021-2021

Yürütücü: Özge İslamoğlu,

Uzman: Tülay Zorlu, Fulya Üstün Demirkaya, Aylin Aras,

Eğitmen: Saffet Ertuğrul Lüleci

Trabzon kent merkezinde yaşayan 6, 7, 8. sınıf düzeyindeki öğrencilere kültürel miras kavramının açıklanması, yaşadıkları kentteki kültürel mirasın farkında olmalarının, koruma ve kültürel miras kavramları hakkında, yaparak, yaşayarak, dokunarak, eğlenerek, öğrenerek duyarlılık kazanmalarının sağlanması

BAP 02

Metinlerarasılık; Mimari Yapılarda Metinlerarası Okuma Üzerine Bir Yöntem Önerisi

 

2018-2018

Yürütücü Tülay Zorlu

Araştırmacı Serap Faiz

Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; alternatif bir okumaya imkân tanıyan metinlerarası yönteminin mimari yapıların okunmasında bir araç olabileceğini göstermektir. Bu çalışmanın bir diğer amacı ise, yeniden işlevlendirilen tarihi yapılardaki metinlerarası izleri sürerek; öncel ve ardıl yapılar arasında kurulan ilişkilerin metinlerarası yöntemler dahilinde anlamlandırmaktır.

BAP06

Kırsal Medrese Yapılarında Koruma Ve Restorasyon: Trabzon Dernekpazarı Çalışanlar Köyü Medreseleri

 

2017-2019

Yürütücü Tülay Zorlu

Araştırmacı Hüseyin Keskin

Trabzon ilinin Of, Dernekpazarı ve Çaykara ilçelerinde yer alan ve sayıları her geçen gün azalan 9 adet kırsal medrese yapısını tespit edilerek literatüre kazandırılması ve Dernekpazarı Çalışanlar (Kalanas) Mahallesi Medrese ve Rüştiye yapılarının korunarak yaşatılması için rölöve, restitüsyon, restorasyon projelerinin ve yeniden işlevlendirme önerilerinin hazırlanması

BAP06

Yaşlılık, Yerinde Yaşlanma ve Konut

2020-2021

Yürütücü Tülay Zorlu

Araştırmacı Hande Eyüboğlu

Yaşlı bireylerin kendi evlerinde yani yerinde yaşlanmalarını sağlamaya yönelik olarak konutların taşıması gereken özellikleri belirleyerek tasarım prensiplerini ortaya koymak amaçlanmaktadır.

 

BAP06

 

Kırsal Konutlarda Günümüz Kullanıcı Gereksinmelerinin Karşılanmasına Yönelik Müdahalelerin Tespiti ve Öneriler Geliştirilmesi: Çamlıhemşin Konaklar Mahallesi Örneği

2021-2022

Yürütücü Tülay Zorlu

Araştırmacı İrem Karadeniz

Çalışmanın amacı Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Konaklar Mahallesi kırsal konutlarının özgün özelliklerini yitirmeden günümüz kullanıcı gereksinmelerini karşılayabilmesine yönelik adaptasyon önerilerinin geliştirilmesidir. Çalışmanın diğer amacı ise Konaklar Mahallesi kırsal konutlarının belgelenerek gelecek nesillere aktarılmasıdır.

BAP06

Sürdürülebilirlik Bağlamında Eğitim Yapıları Dersliklerinde Enerji Etkin Aydınlatma Yaklaşımı

 

2023- Devam ediyor

Yürütücü Tülay Zorlu

Araştırmacı Fatma Zişan Yolcu

Eğitim yapıları dersliklerinde enerji etkin aydınlatma tasarımına yönelik öneriler sunulmasıdır.

BAP06

İç Mekânda Dijital Deneyim Tasarımı: Sanat-Mimarlık Ara Kesitinde Hibrit Mekânlar

29.04.2022- 24.08.2023

 

Proje Yürütücüsü: Erkan Aydıntan

Araştırmacı: Edanur Fettahoğlu

 

Fiziksel ve dijital gerçeklikler arasında köprü kuran hibrit mekanların tasarım sürecine odaklanan projede; örnek mekân analizi, tasarım stüdyoları ile görüşmeler ve yerinde tespit çalışması olmak üzere üç farklı kaynaktan veri elde edilmiştir. İlgili mekân türünün tasarım amacı, tasarım süreci ve gelecek potansiyelleri çeşitli yönleri ile ele alınarak irdelenmiştir.

BAP06

Mimarlık Temel Alanı Eğitiminde İdeal Uygulama Mekânı: Global Ölçekte Öncü Fakülteler Üzerinden Bir Tespit

04.06.2024 –04.11.2025

Proje Yürütücüsü: Erkan Aydıntan

Araştırmacı: Selen Rümeysa Ünlü

Çalışmada mimarlık temel alanı eğitiminde uygulama mekânlarının, çeşitli boyutları ile idealde nasıl olması gerektiğinin ifade edilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda öncü fakülteler ile anket çalışması gerçekleştirilerek ve bu kapsamda okumalar yapılarak, ideal uygulama mekanlarının başat özellikleri ortaya konulacaktır. Ulaşılan sonuçların bu mekânların tasarım ve inşa süreçlerine katkı sağlayacağı; bununla birlikte akademisyen ve araştırmacılara önemli bir araştırma sahası oluşturacağı düşünülmektedir.

BAP 06

Sınır Mekanı ve İç Mekan İlişkisi: Yaşama Mekanları Örneği

01.01.2008- 01.02.2013

Proje Yürütücüsü: İlkay Özdemir

Araştırmacı: Funda Kurak Açıcı

Geçmişten günümüze insanın yaşam alanlarını kurmakta bilinçli ya da bilinçsiz yararlandığı sınır kavramı, mekan içinde farklı işlevleri barındıran alanlar yaratmak, mekanı farklı alt mekanlara ayırarak esnek ve işlevsel mekanlar oluşturmada en önemli kavramlardan biridir. Bireyin zamanın en rahat hissettiği ve özellikle de iç mekan düzenlemesini kendisinin belirlediği konut örneklerinin seçilerek, sınır kavramı-iç mekan ilişkisinin ortaya konmaktadır.

BAP 06

İç Mekanda Sınır Öğeleri: Postmodern ve Minimalist Mekanlar

01.01.2005- 01.01.2007

Proje Yürütücüsü: İlkay Özdemir

Araştırmacı: Funda Kurak Açıcı

Araştırmada mekan örgütlenmesinde etkili olan parametreler irdelenerek mekanı oluşturan sınır öğeleri belirlenmektedir. İç mekan örgütlenmesinde etkili olan sınır öğeleri son dönemlerin popüler akımları olan Post Modern ve Minimal mekanlar da ele alınmaktadır.

BAP06

Geleneksel Konutların Mekansal Okumaları Islamköy Örneği

09.2.2018- 13.12.2019

Proje Yürütücüsü: Şebnem Ertaş

 

Bu çalışma; İslamköy köyünün merkezinde bulunan geleneksel konut yapılarının incelenmesini, bu inceleme üzerinden geleneksel yapı özelliklerinin saptanmasını ve kullanım durumlarının tespit edilmesini amaçlamıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışma ekibinin oluşturulması ve literatür, envanter çalışmaları yapılmıştır. İkinci bölümde; çalışma alanı belirlenerek mevcut yapıların durum analizleri, kimlik kartlarının oluşturulması ve yapım teknikleri, malzeme, süsleme özelliklerinin tespiti ile ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde; genel çalışma sahası içerisindeki mekânsal okumalar hazırlanmıştır. Dördüncü bölümde; mekânsal okumalarla incelenen konutlar üzerinden, geleneksel yapı özellikleri, nitelikleri ve kullanım durumları ortaya konulmaya çalışılmış, İslamköy geleneksel yapı özellikleri, nitelikleri ve kullanım durumları literatüre kazandırılmıştır.

BAP06

Konya Sille De Geleneksel Doku Içerisinde Kent Mobilyalarının Bir Yöntem Dahilinde Tasarlanması Ve E-kitap Oluşturulması

01.03. 2016, 01.08. 2017.

Proje Yürütücüsü: Şebnem Ertaş

Araştırmacılar: Arş.Gör. Alper Torun, Arş.Gör. Elif Sönmez, Arş.Gör. Firdevs Kulak, Arş.Gör. Makbulenur Bekar, Arş.Gör. Selver Koç, Arş.Gör. Zeynep Sadıklar, Arş.Gör.Dr. Elif Şatıroğlu, Doç.Dr. Banu Çiçek Kurdoğlu, Doç.Dr. Funda Kurak Açıcı, Dr. Ertan Düzgüneş, Dr.Öğr.Üyesi Zeynep Tatlı, Öğr.Gör.Dr. Merih Kasap, Prof.Dr. İlkay Özdemir, Prof.Dr. Öner Demirel, Yrd.Doç.Dr. Ayşegül Durukan, Yrd.Doç.Dr. Ümit Arpacıoğlu, Esra Gündoğdu, Olcay Aslan

Çalışma; tarihi alanlar için kent mobilyaları tasarımı konusunda bir yöntem belirlenmesini amaçlamaktadır. Tarihi kenti yansıtan tasarımların yanı sıra kültürel sürekliliğe işaret eden yeni tasarımların kullanımı görsel çeşitliliği arttırarak ve kültürel zenginliği yansıtan, Sille için kent yaşamını daha aktif ve yaşanılır bir hale getirecek kent mobilyalarına ulaşılması ve bunların sille içinde uygulanarak hayata geçirilmesidir.

BAP12

II.Ulusal İç Mimari Tasarım Sempozyumu: Tasarıma Dair Güncel Söylemler

01.06.2018- 04.02.2019

 

Proje Yürütücüsü: Erkan Aydıntan

Diğer Ekip Üyeleri: Sempozyum Organizasyon Ekibi

Dönemin iç mimari tasarım anlayışı üzerinden değerlendirilebilecek; fırsatlar, tehditler, eğilimler, yol ve yöntemler, süreçler..vb tasarım katmanları, çeşitli bağlamlarda ele alınan bilimsel çalışmalar ile gündeme getirilmiş ve tartışılmıştır.