Giresun Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapılan Fındıkta Lisanslı Depoculuk Çalıştayı Toplantısına Davetli Olarak katıldık
01 Kasım 2021 Çarşamba günü Fındık sektörünü ilgilendiren tüm kuruluşların katıldığı “Lisanslı Depoculuk Çalıştayı Toplantısına” katıldık. Ev sahipliğini Giresun Ticaret Borsası’nın (GTB) yaptığı çalıştay Ahmet BAŞKAN Konferans Salonu’nda düzenlendi. Çalıştaya, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai UÇARMAK, Giresun Valisi Enver ÜNLÜ, Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza BÖLÜK, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Danışma Kurulu Üyemiz Edip SEVİNÇ, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Dünyada ilk defa lisanslı depo ile buluştu. Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa Kurulması Projesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.
Çalıştayda, fındıkta ana hedefin üretmek ve kaliteyi artırmak ve korumak olması gerektiğini vurgulandı. Lisanslı depolama fındığın daha iyi değerlendirilebilmesi bakımından önemli bir enstrüman olarak duruyor. Danışma kurulu üyemiz Edip SEVİNÇ fındıkta lisanslı depoculuğun önemine vurgu yaparak, depo kapasitelerinin küçük değil büyük tutulmasını ve müstahsilin bu konuda acil bilgilendirilmesi gerektiğini önerdi.
Fındıkta lisanslı depoculuk ve mevcut lisanslı depo hakkında geniş bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki linkten istifade edebilir.
-"Fındık, fıstık ve ceviz gibi nut’ ların kardiyoprotektif etkileri" başlıklı eğitim toplantısı
-Fındıkta Lisanslı Depoculukla ilgili rapor
-Ankara’da TOBB binasında yapılan olan Ulusal Fındık Konseyi 4. Olağan Genel Kuruluna katılım
-Ulusal Fındık Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu üyelerinin katılacağı 10.05.2011 tarihinde saat 14:00 de Ordu Ticaret Borsasında yapılacak olan toplantıya katılım
-"Fındık, ceviz ve badem gibi gıdaların kardiyoprotektif etkileri" başlıklı bir seminer
-110G028 numaralı “Fonksiyonel instant çay geliştirilmesi ve sağlık üzerine etkilerinin belirlenmesi” isimli TÜBİTAK 1007 projesi kapsamında analizlerin bir kısmı KTÜ Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Araştırma Laboratuvarları ve Fındık-Çay Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılmıştır. Proje 08.05.2015 tarihinde başarı ile sonuçlandırılmıştır.
-BAP02-13082 numaralı “Çözünür siyah çayın hepatosit hücre serilerinde paraoksonaz ekspresyonuna etkisi” isimli proje KTÜ Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Araştırma Laboratuvarları ve Fındık-Çay Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılmıştır. Proje 19.08.2015 tarihinde başarı ile sonuçlandırılmıştır.
-TSA-2015-5262 kodlu “Fındık tüketiminin erkek sıçanların üreme sisteminde doksorubisin ve yaşlanma ile uyarılan oksidatif strese etkisinin incelenmesi” isimli proje 08.06.2015 tarihinde başlamıştır.
-2010 yılına ait TÜBİTAK 1007 projelerine (Kamu araştırma Grubu = KAMAG) TÜBİTAK-MAM sorumlu yürütücü olmak üzere Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesiyle birlikte ve Karadeniz Teknik Üniversitesi yürütücü kuruluşlar olarak ekte görülen “Fonksiyonel instant çay geliştirilmesi ve sağlık üzerine etkilerinin belirlenmesi” başlıklı projeyle başvurulmuştur. Öneri proje TÜBİTAK bilimsel kurulundan onay almıştır.
- Ulusal Fındık Konseyi Genel Kurulu Toplantısına Davetli Olarak katıldık
02 Ekim 2021 Cumartesi 16:06 Fındık sektörünün çatı örgütü olarak da bilinen Ulusal Fındık Konseyi’nin (UFK) olağan genel kurul toplantısı yapıldı. Trabzon Ticaret Borsası’nın Çok Amaçlı Salonu’nda yapılan toplantıda UFK’nın Yönetim, Denetim ve Bilim Kurulu üyelerini seçecek olan delegeler belirlendi.
Ayrıca Kongrede, fındıkta ana hedefin üretmek ve kaliteyi artırmak olması gerektiğini vurgulandı.