T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Üniversite Tercih Rehberi Yayınlandı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ hedeflerine katkı sağlayacak genç adaylar için kapsamlı bir yol haritası yardımıyla gelecekleri için en doğru kararı verebilecekleri tercih rehberi yayınlandı. Tercih rehberi için tıklayınız.
Genç adaylar kritik tercih dönemlerinde üniversitelerin
gibi çeşitli alanlarda tercihlerini etkileyebilecek alan bazlı bilgilere ulaşabilecekleri tercih rehberiyle üniversiteleri kapsayıcı şekilde değerlendirme imkanı yakalayabileceklerdir.
Bakanlık tarafından bu yıl ikinci kez derlenen tercih rehberi doğrultusunda üniversitemizi tercih edecek girişimci gençlerimizin Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni yenilik ve inovasyon odağında daha yakından tanımaları amacıyla güncel rehberi KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ TTM) olarak siz öğrenciler için değerlendirdik.
KTÜ, Üniversite Öğrencileri Araştırma Projelerinin Desteklenmesi
TÜBİTAK tarafından Ön lisans ve lisans öğrencilerinin, projeler yoluyla araştırma yapmayı teşvik edici ve tez çalışmalarındaki araştırmalarını gerçekleştirebileceği TÜBİTAK 2209/A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve TÜBİTAK 2209/B - Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı yürütülmektedir. Üniversitemiz öğrencileri tarafından ilgili destek programlarına 2022-2023 yılları arasında 268 başvuru yapılmış ve bu başvuruların 193’ü desteklenerek yaklaşık %72’lik kabul oranıyla üniversitemiz, tüm üniversiteler içerisinde bu programlardan en çok destek alan ilk 10 üniversite içerisinde yerini almaktadır. Üniversitemiz, proje kültürü gelişmiş güçlü akademik kadroyla ve gelişmiş alt yapıyla akademik eğitimin yanında öğrencilerin araştırma yapmasını teşvik eden mekanizmalar geliştirmekte ve bünyesinde genç girişimci öğrencilerin iş fikirlerine KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında finansman desteği sağlamaktadır.
Üniversite Öğrencilerine Erken Aşama Ar-Ge Deneyimi Kazandırılması
Öğrencilerimizin erken aşamada projelerde deneyim kazanmak ve Ar-Ge kültürünü erken aşamada kazanmaları için üniversitemizde yürütülmekte olan çok sayıda ulusal ve uluslararası projelere dahil olarak TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı (Star) programı ile desteklenmeleri sağlanmaktadır. KTÜ TTM aracılığıyla yenilikçi projelere ev sahipliği yapmak, üniversitenin teknolojik ve bilimsel kapasitesini artırarak, ulusal Ar-Ge potansiyelini güçlendirmek amacıyla firmaların Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurulumu teşvik edilmekte ve KTÜ TTM tarafından bu süreçte birebir danışmanlık desteği sunulmaktadır.
Üniversitemiz yetkinlik alanlarının analiz edilmesiyle 2018 yılından beri KTÜ TTM 4 farklı firmanın Ar-Ge Merkezi kurulumunu gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda sektörde geliştirdiği yenilikçi yaklaşımlarla Doğu Karadeniz Bölgesi dinamiklerini entegre ettiği farklı sektörlerde yer alan 10 Ar-Ge Merkeziyle iş birliğinde proje çalışmalarını ve danışmanlık süreçlerini aktif olarak devam ettirmektedir.
Üniversite Sanayi İşbirliğinde Yetiştirilen Doktora Öğrencileri
Üniversitemiz, akademik kariyer hedefi olan lisansüstü öğrencilerinin geleceklerini temin edebilecekleri mekanizmaları önemsemekte olup KTÜ TTM aracılığıyla akademik bilgi ile endüstriyel uygulamalar arasındaki bağı güçlendirme amacıyla TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı uygulanmaktadır. Sanayi doktora bursiyerlerinin üniversiteler bazında dağılımına bakıldığında 55 üniversite arasında 18. sırada yer alan üniversitemiz destek kapsamında iş birliği gerçekleştirilen projelerin yazım, başvuru ve yürütülmesi süreçlerine destek vermektedir. Merkezimizin aktif destek sağladığı program kapsamında üniversitemizde 6 proje yürütülmekte olup, 7 doktoralı bursiyer sanayiye yönelik yetiştirilmektedir.
Patentli Teknoloji Portföyü
Üniversitemiz bölgede 300+ patentli teknolojinin başvuru, tescil ve ticarileştirme süreçlerini yürütmekte olup ulusal patent fuarlarına ticarileşme potansiyeli yüksek patentleriyle katılım sağlamaktadır. Üniversite öğrencilerinin fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında erken farkındalıkları için yıl boyunca eğitimler düzenlenmekte ve öğrencilerin danışmanlarıyla patent ekosistemine buluş sahibi olarak kazandırılmasına önem verilmektedir.
Öğrencilere tez aşamalarında patent ön araştırma desteği verilmekte olup öğrenciler ticarileşme potansiyeli yüksek çalışmalarla kendi şirketlerini kurabilecekleri ve girişimcilik desteklerinden faydalanabilecekleri bir yolculuğa hazırlanmaktadırlar. Mühendislik, eczacılık, temel bilimler, sağlık bilimleri ve deniz bilimleri alanlarında yıl bazlı 30 ulusal ve uluslararası patent başvurusuna sahip olan üniversitemiz tescil oranlarıyla ilk 10 üniversite arasında yer almaktadır.
Teknoloji Tabanlı Girişimler – TÜBİTAK 1812 BiGG Yatırım
KTÜ TTM, 2020 yılında bölgenin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda kurduğu güçlü konsorsiyumlar ile Türkiye’deki başarılı uygulayıcı kuruluşlar arasında yer almaktadır. 2020 yılında Konsorsiyumda yer alan Erzurum Teknik Üniversitesi ve 2023 yılında kurulan konsorsiyumda yer alan; Artvin Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve VAKIFBANK ile 2020-2024 yılları arasında 550+ başvuru içerisinden 200 iş fikri sahibini uygulayıcı kuruluş aşamasında ücretsiz eğitimler ve mentorluklarla desteklemiş teknoloji tabanlı girişimlerin destek alarak kurulmasını sağlamıştır.
KTÜ TTM, TÜBİTAK 1812 ve 1512 programlarından yararlanarak teknoloji tabanlı firmalarını kuran girişimcilerin üniversiteler bazında sıralamasında ilk 20 içerisinde yer almaktadır.
24 Temmuz 2024