haberler

Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 43. Ulusal Kongresi Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği (YA/EM) 43. Ulusal Kongresi, 2-4 Ekim 2024 tarihleri arasında, Üniversitemiz ev sahipliğinde, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

1975 yılından itibaren gerçekleştirilen ve ülkemizin en köklü mesleki ve bilimsel organizasyonlarından biri olan YA/EM Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI katılımcılara hitabında, “Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez gerçekleştirilen bu kongrenin ana temasının “Afet Yönetimi” olması hem ulusal hem de bölgesel anlamda kongreye ayrı bir önem kazandırmaktadır. Ülkemiz sıklıkla doğa kaynaklı afetlere maruz kalan bir coğrafyaya sahiptir. Bölgemizde ise sel ve heyelan, kaya düşmesi gibi afetler dikkat çekmektedir. Günümüzde afetlerin etkilerini en aza indirmek için çok ileri seviye çalışmalar yapılmakta ve önlemler alınmaktadır. Toplumun dayanıklılığını artırmak ve afetlere karşı hazırlık seviyesini yükseltmek adına bu önlemleri ve çalışmaları daha da ileri seviyelere taşımak amacıyla Endüstri Mühendisleri tarafından kullanılan sürekli gelişen bilimsel ve teknik yöntemler, afet yönetimi alanındaki çalışmalarda oldukça etkili olmaktadır. 1975 yılından beri düzenlenen YAEM Kongresi’nin afet yönetimi alanında çalışmalar yapması ve bu konuya dikkat çekmesi; etkili planlama, eğitim ve ulusal iş birlikleri sağlamak adına oldukça yararlı bir platform sunmaktadır.” sözlerine yer verdi.

Bu yılki ana teması “Afet Yönetiminde YA/EM” olarak belirlenen kongre; yakın bir dönemde yaşanan 6 Şubat depremleri, daha önceki yıllarda yaşanan yıkıcı depremler, seller, orman yangınları, kuraklık, maden kazaları ve göç gibi farklı afet türlerinin, ülkemizi ve milletimizi çok derinden etkilemiş olması ve bu doğal ve insan kaynaklı afetlerden doğan kayıpların en aza indirilmesinin, toplumsal refahın ve güvenliğin korunması açısından çok büyük bir öneme sahip olması anlayışından yola çıkarak afetler vuku bulmadan önce risk yönetimi ve planlama çalışmaları gerçekleştirmenin, afet anında kriz yönetimi ve süreç organizasyonu planlamaları yapmanın, afet sonrası süreçte de iyileştirme ve normalleşme stratejilerini belirlemek bu kayıpları en aza indirebilmenin önemine vurgu yaptı. Kongrede ayrıca Endüstri Mühendisliği’nin; afet risk değerlendirme, insani yardım tedarik zinciri yönetimi, afet öncesi ve sonrası stok yönetimi, afet benzetimi ve senaryo analizi, kriz yönetimi ve iş sürekliliği planlaması, insani yardım ağı tasarımı, afet verileri analitiği ve karar destek sistemleri tasarımı gibi çalışmalarıyla bu kritik alanlara önemli katkılar sunacağı dile getirildi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün paydaş rolü üstlendiği kongrede, Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği uygulayıcılarının, ulusal ve uluslararası düzeyde afet risklerini azaltma çabalarına öncülük etmelerini ve afet yönetimi stratejilerinin güçlendirilmesinde sunduğu katkıların aktarılacağı akademik oturumlar, davetli konuşmacıların katılacağı oturumlar, sektör panelleri, öğrenci ve uygulama proje yarışmaları gerçekleştirilmesi ve alanında uzman kişiler tarafından dersler verilmesi planlandı. Hem bilimsel hem de sosyal anlamda zengin bir etkileşime ev sahipliği yapacak kongre, Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği alanına ilgi duyan uygulayıcıları, akademisyenleri, öğrencileri ve diğer tüm paydaşları bir araya getirdi.


02 Ekim 2024