Üniversitemizde Düzenlenen 26. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR'26) Başladı
Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) koordinesinde, ev sahipliğimizde 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan 26. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR’26) kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel GÜLAY, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan ÜÇÜNCÜ, İİBF Dekanı Prof. Dr. Atila DOĞAN ile davetliler, akademisyenler ve öğrencilerin iştirak ettiği KAYFOR’26 ilk gününde yoğun ilgi gördü.
KAYFOR’26; Karar Alıcılar, Uygulayıcılar ve Tüm Paydaşlar İçin Yol Göstericidir
Açılış konuşmaları ile başlayan programda ilk sözü alan KAYFOR’26 Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah UZUN, katılımcılara hitabında “Günümüzde karar alıcılar ve uygulayıcılar; İngilizce’de “wicked, complex” olarak adlandırılan iklim değişikliği, terör, göç, yoksulluk, şiddet suçları, pandemiler, doğal afetler, çevresel problemler gibi belirsizliklerle dolu, çözüme karşı dirençli, sınırları aşan ve birden çok politika alanını ilgilendiren ve sorunun tarafları arasında ciddi uyuşmazlıklar barındıran karmaşık sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar ile mücadele yalnızca karar alıcılar ya da uygulayıcıların sorumluluğunda değildir. Özellikle Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Kentleşme ve Çevre Sorunları, Uluslararası İlişkiler, Ekonomi alanı başta olmak üzere farklı disiplinlerdeki araştırmacılara, bu konuda önemli görevler düşmektedir. Bu tür sorunları ele alan ve muhtemel çözüm yollarını gösteren teorik ve pratik düzeydeki araştırmaların; karar alıcılara, uygulayıcılara ve çeşitli paydaşlara; karmaşık sorunları anlayabilmeleri, analiz edebilmeleri ve onlara daha etkin bir yanıt verebilmeleri bakımından yol gösterici nitelikte olacağı açıktır.” sözlerine yer verdi.
Bilgi Temelli Çözüm Arayışları, Kamu Hizmetlerinin Niteliğine Önemli Katkılar Sağlayacaktır
Doç. Dr. Abdullah UZUN’un ardından sözü alan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, programın düzenlenme amacı çerçevesinde, farklı disiplinler ve sektörlerin iş birliğinin önemine değinerek “Küresel salgınlar, afetler, göç, dijital dönüşüm, iklim krizi ve toplumsal eşitsizlikler gibi sorunlar, artık birbirinden kopuk değil; aksine iç içe geçmiş ve sürekli evirilen yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu karmaşıklık, klasik yönetim yaklaşımlarının ötesinde bütüncül, esnek ve öğrenen kurumlara olan ihtiyacı, her geçen gün daha da artırmaktadır. KTÜ olarak bizler, bu dönüşümün bilimsel altyapısını güçlendirmek adına, Kamu Yönetimi, Şehir Planlama, Yerel Kalkınma ve Yönetişim alanında hem ulusal hem de uluslararası ölçekte nitelikli akademik çalışmalar yürütmekteyiz. KTÜ’nün, Kamu Yönetimi alanındaki katkısı, yalnızca eğitim ve yayınlar ile sınırlı kalmamakta; kamu kurumları ile birlikte geliştirilen projeler, öğrenci odaklı uygulamalar ve politika yapım süreçlerine yönelik öneriler ile de somut sonuçlar üretmek olmaktadır.” dedi ve sözlerini “Davetli konuşmacımız, kıymetli hemşehrimiz, hocamız Prof. Dr. Ruşen KELEŞ’e, ilerlemiş yaşına rağmen hala bilim ve bilgi üretmeye, etrafı aydınlatmaya devam etmesi vesilesiyle huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yine Fırat Üniversitesi (önceki) Rektörü Prof. Dr. Eyüp Günay İSPİR hocamıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadeleriyle noktaladı.
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Kararlı Adımlar Atıyoruz
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel GÜLAY’ın, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak çağın gereklerine uygun, yenilikçi ve kapsayıcı bir yönetim anlayışını benimseyerek akıllı şehir uygulamalarıyla yaşamı kolaylaştırıyor, şeffaf ve katılımcı karar alma süreçleri yürütmek istiyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek için çevre dostu ulaşım sistemlerinden yeşil altyapıya, iklim değişikliğiyle mücadeleden enerji verimliliğine kadar birçok alanda kararlı adımlar atıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızda ise insan ve çözüm odaklı bir yönetim anlayışını esas alıyoruz.” sözlerine yer verdiği hitabının ardından Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, içinde bulunduğumuz çağın gerekliliği olan hızlı değişim ve dönüşüm sürecine vurgu yaparak “İklim değişikliği, zorunlu göç hareketleri, terör, küresel salgınlar, yoksulluk, doğal afetler ve çevresel tehditler gibi meseleler artık yalnızca bir ülkenin ya da bölgenin değil, tüm insanlığın ortak sorunu hâline gelmiş durumdadır. Bu sorunların doğası gereği; basit, tek yönlü ve kısa vadeli çözümler ile ele alınamayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu noktada, hem merkezi ve yerel yönetimler hem de akademik çevreler, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve özel sektör temsilcileri olarak hepimize önemli görevler düşmektedir. Zira bu sorunların çözümü sürecinde başarı ancak disiplinler arası iş birliği, bilgiyi pratiğe dönüştüren, katılımcı ve bütüncül politikalar ile mümkündür. Bu anlayışla düzenlenen 26. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR’26) sadece akademik bir toplantı değil, aynı zamanda politika yapıcıların, uygulayıcıların ve bilim insanlarının buluştuğu, çözüm odaklı bir platform olma niteliği taşımaktadır.” dedi.
Kamu Yönetimi alanında; uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel düzeylerde karmaşık sorunlar karşısında farklı yaklaşımları, politikaları ve uygulamaları incelemeyi, tartışmayı, paylaşmayı, yeni açılımları keşfetmeyi ve bu konularda literatüre önemli katkılar sağlamayı amaçlayan programa davetli konuşmacı olarak katılan ve hitabında “1950’li yılların başlarında ülkemizde Kamu Yönetimi kavramının, henüz hiç duyulmadığı dikkate alındığında, aradan geçen 70 yıllık sürede, bu bilim dalının, KAYFOR kitapçığında yerini aldığını ve yüzlerce ayrıntılı konuyu, yetki ile ele alıp değerlendirebilecek bilim insanlarının yetişmiş olduğunu görmek gerçekten sevindiricidir. Duyduğum memnuniyetin önemli bir yönü de Kamu Yönetimi disiplini mensuplarının; bu teknik konuları, birlik ve bütünlük içerisinde, aynı şemsiye altında çözme ve ele alıp değerlendirme kararlılığı içinde olmalarıdır… Günümüzde, Kamu Yönetimi başlığı altında bulunan konuların bir bölümü, geçmiş yıllarda Anayasa Hukuku, İdare Hukuku gibi farklı ders başlıkları altında ele alınmaktaydı. Devlete sahip çıkmanın önemi, ‘Adalet, mülkün temelidir.’ ilkesi, ‘Hukukun Üstünlüğü’, ‘İnsan Haklarına Saygı’, ‘Kamu Yararı’ gibi kavramların yol gösterici rolü; teftiş ve denetim mekanizmalarının önemi ve personel yönetimi, ilk yıllarda Kamu Yönetimi alanında ele alınan başlıca konular arasındaydı. Kuşkusuz bu noktada, liyakat kurallarının vazgeçilmez önemi, üzerinde en çok durulan konulardan biriydi… Kamu Yönetimi alanında, özellikle yüksek basamaklarda görev üstlenmiş olanların söylediklerine inanılması, söylediklerinin içeriğinin ne olduğu kadar bunların nasıl söylenmekte olduğu konusu ile yakından ilişkilidir. Doğru olanı, yanlış sözlerle ve yanlış anlatım biçimleriyle anlatmayı adet edinmiş yöneticilere inanılmadığı gibi onların saygınlıkları da kısa sürede ortadan kalkar. Bu nedenledir ki etik davranış kuralları ve adab-ı muaşeret, Kamu Yönetimi alanındaki eğitim sürecinde ön sıralarda yer almaktadır.” sözlerine yer veren Prof. Dr. Ruşen KELEŞ’e, Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM tarafından Teşekkür Belgesi ve Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI tarafından plaket takdim edilmesinin ardından karmaşık sorunlar karşısında Kamu Yönetimi alanındaki yaklaşımların, politikaların ve uygulamaların ele alınacağı oturum kısmına geçildi. Program, 26 Nisan 2025 tarihine kadar devam edecek.
24 Nisan 2025