haberler

Kurbanlık Hayvanlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Aksoy, Kurban Bayramı öncesi, hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşabilecek enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulundu. Kesim öncesi ve sonrası döneme dikkat çeken Dr. Aksoy, “Uygun olmayan ortamlarda, hijyen koşullarına uyulmadan yapılan kesimler, birçok enfeksiyonun yayılmasına zemin hazırlayabilir. Hayvanlardan insanlara; temas, solunum, kan ve gıda yoluyla bakteri, virüs, parazit ve mantarlar bulaşabilir. Bu nedenle mutlaka sağlıklı olduğu onaylanmış ve ilgili bakanlığın onayladığı yerlerdeki kesim alanlarında kesilen kurbanlıkların tercih edilmesi insan, toplum ve çevre sağlığı açısından çok önemlidir.” dedi.

“Hazırlanma ve Tanışması Sırasında Bulaşabilir”

Kurbanlık hayvanlardan bulaşabilecek enfeksiyonları sıralayan Dr. Aksoy, “Hayvanlardan insanlara hayvanın kesilmesi sırasında, etin yenilmesi, hazırlanması/taşınması sırasında direk temas, kan veya solunum yoluyla bulaşabilirler. Ülkemizde Salmonelloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Kist Hidatik, Şarbon, Tüberküloz, Toksoplazmoz, Tenyoz, Kuduz, Orf ve Bruselloz gibi hastalıklar kurban etinden bulaşabilecek hastalıklardan bazılarıdır.” ifadelerine yer verdi.

Korunmanın Yollarını Anlattı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Aksoy açıklamasında, kurbanlık hayvanlarla bulaşabilen hastalıklardan korunma yöntemlerini de aktararak şöyle konuştu: Bu konuda Tarım Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı önerileri ve önlemlerine uygun bir şekilde hareket edilmelidir.  Kurbanlık hayvanın küpeli olduğu kontrol edilmeli, çok zayıf, vücudunun herhangi bir yerinde yara olan hayvanlar, düşük yapmış, memesinde ve cinsel organlarında yara olan hayvanlar olmamalı, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı, yüksek ateş, salyalı, burun ve gözünde akıntı olmamalı, ishal, öksürük, nefes darlığı, saldırgan tavırlı veya aşırı durgun ve hareketsiz olmamalıdır. Kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalıdır.

“Çıplak Elle Temas Edilmemeli”

Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve atıklarının belirlenen yerlere atılması etçil (kedi, köpek, yabani hayvan) hayvanlara çiğ olarak yedirilmemesi, kurbanlığa ait kistli organlar varsa mutlaka gömülerek açılmayacak şekilde ve sönmemiş kireç dökülerek kapatılması, kurban kesen kişi veya kişilerin, kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et parçalama işini yapmamaları önemlidir. Etler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, saklanması, depolanması, pişirilmesi ve tüketilmesi sırasında hijyen kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Kurban kesen/ parçalayan kişilerin ve kurban sahiplerinin çıplak elle hayvanların kan, organ ve çıkartılarına temas etmemeli, önlük ve eldiven kullanmalıdır. İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve barsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir.


07 Haziran 2025