BÖLÜM
ÖĞRENCİ
ARAŞTIRMA
Bilim dünyası için yeni bir tür "Vincetoxicum anatolicum"
RTEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Serdar Makbul ve Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven ile KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Coşkunçelebi, yürüttükleri çalışma kapsamında Kars Çıldır Gölü çevresinde rastladıkları farklı bir bitki türünden örnekler topladı. Örnekler üzerinde 7 yıl süren detaylı incelemeler sonunda akademisyenler, türün bilim dünyası için yeni bir tür olduğu kanısına vardı. "Vincetoxicum anatolicum" adı verilen bitkiye ilişkin 2020'de hazırlanan makale, Aralık 2021'de uluslararası hakemli dergi "Nordic Journal of Botany"de yayımlandı, ve bitki bilim dünyasına yeni endemik tür olarak tanıtıldı. Prof. Dr. Serdar Makbul, gazetecilere, Türkiye'nin zengin bitki biyoçeşitliliğine sahip bir ülke olduğunu söyledi.
Kars-Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü civarında 2013'te arazi çalışmalarını gerçekleştirirken çok ilginç bitki örneklerine rastladıklarını belirten Makbul, şöyle devam etti: "İlk bakışta farklı örnekler olduğunu öngördük fakat bilimsel çalışmalar bunun kanıtlanmasını gerektirir. Biz bitkiyi uygun koşullarda incelemek üzere laboratuvarımıza taşıdık. Yaklaşık 7 yıl süren detaylı çalışmalar neticesinde bitkinin moleküler, polen ve birtakım morfolojik görsel yönleriyle bulunduğu bitkilerden farklı bir konuma sahip olduğunu gördük. Yakın akraba bitkilerini de gözden geçirerek nihai bir kanaate vardık." Makbul, bu çalışmalarını, uluslararası düzeyde yayın yapan bir bilim dergisinde yeni tür olarak yayımladıklarını kaydederek, "İsmini bilimsel kurallara göre yapmaktayız. 'Vincetoxicum' kısmı bu bitkinin cins adı. Buna müdahale edemiyoruz ama soyadı niteliğindeki ikinci ismini Anadolu coğrafyasından da etkilenerek 'Vincetoxicum anatolicum' adını verdik. Yayınımız uluslararası dergide kabul gördü. Bilim dünyasına tanıttığımız bir bitki olarak kayıtlara geçti." dedi. Dr. Öğr. Üyesi Güven ise doktora tez çalışmasını "Vincetoxicum anatolicum" üzerine yaptığını ifade etti.
Türkiye'de geniş çaplı arazi çalışmaları sırasında Çıldır Gölü civarında yeni tür olarak isimlendirdikleri bitkiye ait örnekleri bulduklarını anlatan Güven, "Uzun yıllar süren çalışmalar neticesinde biz bu bitkiyi ilk önce arazide takip ettik. sadece ülkemizde değil, farklı ülkelerdeki diğer bitkilerle karşılaştırdık ve bu bitkinin ülkemize has yeni bir bitki türü olduğu kanısına vardık." diye konuştu.
Güven, türün halk arasında tanınmadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu bitkinin çok farklı tıbbi bilim alanları bulunmaktadır. Anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkileri bulunuyor. Bu bitkilere ait farklı türler üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. İleride yapılacak bu tür çalışmalara yeni bir bitki kaynağı kazandırmış olduk. Bu bitkimizin tıbbi bitki olma potansiyeli yüksektir. Dolayısıyla bu tür biyokimyasal çalışmalara yeni kaynaklar oluşturmuş olduk."
26 Ocak 2022
Prof. Dr. Kamil Coşkunçelebi' nin 100/200 programı doktora öğrencisi Zeynep TÜRKER doktora savunmasını başarı ile gerçekleştirerek Dr. ünvanını almaya hak kazandı.
14 Ekim 2024
4 Ekim 2024 Cuma günü Biyoloji Bölüm Başkanlığı bünyesinde 1. Sınıf Öğrencilerimize oryantasyon programı düzenlendi.
07 Ekim 2024
''URAP 2023-2024 Dünya Alan Sıralaması sonuçlarına göre, KTÜ 78 bilim alanı içinde 9 alan ile yerini aldı.''
26 Ağustos 2024
25 Haziran 2024 Salı günü gerçekleştirilen mezuniyet töreninde Biyoloji Bölümü Öğrencilerimiz Mezuniyet belgelerini alarak mesleğe ilk adımlarını attılar!
25 Haziran 2024
Fakültemiz Biyoloji ve Kimya Bölümleri Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'ne (TYÇ) Dâhil Edildi.
17 Haziran 2024
TÜBİTAK 2237/A Proje Desteği
07 Haziran 2024
2237-B Proje Eğitimi Etkinlikleri Desteği
07 Haziran 2024
3. Sınıf Öğrencilerimizle Final Haftası öncesi moral ve motivasyon pikniği düzenledik
29 Mayıs 2024
Çift Ana Dal ve Yan Dal Eğitimi, Erasmus ve Staj hareketliliği hususunda öğrencilerimiz bilgilendirildi.
27 Mayıs 2024
Bölümümüz araştırma görevlilerinden Rabia Arpa, Sema Sarıkurt, Merve Ayşe Doğancı ve Selda Durmuşoğlu' nun rehberliğinde araştırma laboratuvarları ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi payla
06 Mayıs 2024
BIY4039 Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamımda öğrencilerimiz #BİZKazanacağız etkinliği ile Lösemili çocuklara kukla gösterisi düzenledi.
02 Ocak 2024
Biyoloji bölümü 4. Sınıf öğrencilerinden Ezgi YİLMAZ, Sude Nur YILMAZ, Sıla Deniz ÖZBALIKÇI, Sinem ALIŞ, Nazan AK'tan oluşan grup BIY4039 Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında
28 Aralık 2023